Smakosze.pl
Jak należy przechowywać koperek?

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu

7 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Koperek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży i ma intensywny zielony kolor. Taki jednak będzie zaledwie w pierwszych dniach po zakupie. Czy możliwe jest, by przedłużyć jego świeżość? Podpowiadamy jak skutecznie przechować koperek.

Koperek chętnie dodajemy do młodych ziemniaków czy ogórkowej. To aromatyczne zioło jest idealne na świeżo, tuż po posiekaniu. Co jednak zrobić, gdy już wiemy, że nie zdążymy go zjeść nim zżółknie czy utraci jędrność? Zdradzamy proste triki na zachowanie walorów dodatku.

Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę

Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków

CZYTAJ DALEJ

Mrożenie nie jest jedynym sposobem na utrwalenie koperku

Znamy doskonale ten obraz z domu rodzinnego — otwieramy pudełko po lodach, a tam duża ilość zamrożonego kopru. Nasze babcie czy mamy obrywały liście z umytych i osuszonych gałązek i siekały je, a następnie umieszczały w zamrażalniku, uprzednio szczelnie zamykając je w pojemniku.

Metoda ta jest skuteczna, o ile stosowana jest z uwagą tzn. zamrażamy dobrze osuszony koper i dbamy o to, by podczas wyjmowania nie rozmrozić tej części porcji, której nie zamierzamy zużyć.

Okazuje się jednak, że warzywo można zabezpieczyć jeszcze w nieco inny sposób. Wystarczy umieścić oczyszczone i pokrojone warzywo na aluminiowym lub emaliowanym cedzaku i zanurzyć we wrzątku na minutę. Po odcedzeniu warzywo należy sprawnie przelać zimną wodą.

Potem wystarczy już tylko umieścić koperek w szczelnych woreczkach, najlepiej takich, które można zgrzać, i zamrozić. Taki prosty zabieg sprawi, że nie tylko zachowa on swoją piękną zieloną barwę, ale też zapasteryzuje się. Będzie więc dłużej cieszył smakiem.

Co jeszcze możemy zrobić z nadmiarem koperku?

Oczyszczony i pokrojony koper dobrze przechowa się też w soli. Przygotowanie jest bardzo proste. Na początek do słoika wsypujemy trochę soli — tylko tyle, by utworzyć półcentymetrową warstwę w naczyniu.

Następnym krokiem jest ścisłe ułożenie dwucentymetrowej warstwy zioła. Czynności powtarzamy do czasu, aż całe szkło się wypełni i ostatnim poziomem będzie sól. W tej postaci koper trzymamy w lodówce i stopniowo zużywamy jako zamiennik soli podczas gotowania.

Koperek jest świetną przyprawą

Koperek jest świetną przyprawą

Źródło zdjęcia: canva/Calinescu Bogdan's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Truskawki

Produkty

Jak przechowywać truskawki? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >
Piotr Molecki/East News, facebook.com/SlodkiSlony

Produkty

Ile kosztuje tort na komunię od Magdy Gessler? Cena zwala z nóg

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Rabarbar jest warzywem czy owocem? Rozwiązujemy odwieczną zagadkę

Czytaj więcej >
Obieranie pieczarek

Produkty

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza

Czytaj więcej >
rabarbar

Produkty

Rabarbar nie dla wszystkich. Kto powinien go unikać?

Czytaj więcej >