Jak należy przechowywać koperek? Zapomnij o mrożeniu
Koperek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży i ma intensywny zielony kolor. Taki jednak będzie zaledwie w pierwszych dniach po zakupie. Czy możliwe jest, by przedłużyć jego świeżość? Podpowiadamy jak skutecznie przechować koperek.
Koperek chętnie dodajemy do młodych ziemniaków czy ogórkowej. To aromatyczne zioło jest idealne na świeżo, tuż po posiekaniu. Co jednak zrobić, gdy już wiemy, że nie zdążymy go zjeść nim zżółknie czy utraci jędrność? Zdradzamy proste triki na zachowanie walorów dodatku.
Mrożenie nie jest jedynym sposobem na utrwalenie koperku
Znamy doskonale ten obraz z domu rodzinnego — otwieramy pudełko po lodach, a tam duża ilość zamrożonego kopru. Nasze babcie czy mamy obrywały liście z umytych i osuszonych gałązek i siekały je, a następnie umieszczały w zamrażalniku, uprzednio szczelnie zamykając je w pojemniku.
Metoda ta jest skuteczna, o ile stosowana jest z uwagą tzn. zamrażamy dobrze osuszony koper i dbamy o to, by podczas wyjmowania nie rozmrozić tej części porcji, której nie zamierzamy zużyć.
Okazuje się jednak, że warzywo można zabezpieczyć jeszcze w nieco inny sposób. Wystarczy umieścić oczyszczone i pokrojone warzywo na aluminiowym lub emaliowanym cedzaku i zanurzyć we wrzątku na minutę. Po odcedzeniu warzywo należy sprawnie przelać zimną wodą.
Potem wystarczy już tylko umieścić koperek w szczelnych woreczkach, najlepiej takich, które można zgrzać, i zamrozić. Taki prosty zabieg sprawi, że nie tylko zachowa on swoją piękną zieloną barwę, ale też zapasteryzuje się. Będzie więc dłużej cieszył smakiem.
Co jeszcze możemy zrobić z nadmiarem koperku?
Oczyszczony i pokrojony koper dobrze przechowa się też w soli. Przygotowanie jest bardzo proste. Na początek do słoika wsypujemy trochę soli — tylko tyle, by utworzyć półcentymetrową warstwę w naczyniu.
Następnym krokiem jest ścisłe ułożenie dwucentymetrowej warstwy zioła. Czynności powtarzamy do czasu, aż całe szkło się wypełni i ostatnim poziomem będzie sól. W tej postaci koper trzymamy w lodówce i stopniowo zużywamy jako zamiennik soli podczas gotowania.
Źródło zdjęcia: canva/Calinescu Bogdan's Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent
Źródło: beszamel.se