Smakosze.pl Porady Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?
canva/AndreyPopov, Getty Images Pro

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

14 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem w kuchni - dzięki niej można z łatwością i szybko podgrzać gotowy posiłek. Jeśli wstawiałeś naczynie cały czas na sam środek, popełniałeś błąd. Aby żywność równomiernie się ogrzała, miska lub talerz muszą stać na brzegu obrotowej podstawki.

Mikrofalówka to stosunkowo nowy wynalazek, który stał się dostępny komercyjnie dopiero pod koniec lat 40. XX wieku. Od tego czasu sukcesywnie podbija serca ludzi, którzy cenią sobie wygodę.

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie obecnie codziennego funkcjonowania bez dostępu do mikrofali, lecz spory ułamek jej użytkowników ciągle popełnia błąd, który kosztuje źle podgrzanym jedzeniem.

Jak optymalnie korzystać z mikrofalówki?

Przede wszystkim najważniejsze jest odpowiednie ustawienie naczynia z jedzeniem, które chce się podgrzać w mikrofalówce. Jej charakterystyka sprawia, że mikrofale nie ogrzewają produktów równomiernie, jeśli są położone w złym miejscu.

Intuicyjnie układa się naczynie na samym środku obrotowej podstawki, co podpowiada doświadczenie zdobyte podczas używania piekarnika. Mikrofala wymaga jednak czegoś innego.

Wystarczy postawić miskę lub talerz na brzegu podstawki, a mikrofale będą uderzać w sam środek jedzenia, co da należyte podgrzanie całej porcji.

Czego nie robić z mikrofalówką?

Pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do jej wnętrza metalowych przedmiotów jak sztućce, folia aluminiowa czy tacki z aluminium. Wywołują one bowiem wylądowania, które mogą skończyć się pożarem.

W mikrofalówce nie należy także podgrzewać jajek w skorupkach. Ciśnienie, jakie się w nich wytwarza, stwarza ryzyko wybuchu, co często kończy się rozległymi oparzeniami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Eksperci zalecają również, by nie podgrzewać w niej kawy. Ta traci wiele ze swoich walorów smakowych i staje się gorzka.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto czekoladowe wg przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst zdradza zaskakującą opinię Makłowicza na temat polskiej kuchni.

Mikrofalówka

Źródło zdjęcia: canva/AndreyPopov, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy