Chleb bezglutenowy z ziaren
Chleb bezglutenowy z ziaren
Jaki rodzaj chleba ma najwięcej wartości odżywczych?
Jeśli o zdrowie chodzi, warto przy wyborze pieczywa zwrócić uwagę na kilka kwestii:
w pieczywie razowym znajduje się więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż w pieczywie pszennym
im wyższa liczba w typie mąki, tym większa zawartość wartościowych składników dla organizmu
osoby chore na celiakię czy nadwrażliwe na gluten, powinny wybrać pieczywo kukurydziane, ryżowe, sojowe lub gryczane, a przede wszystkim te na zakwasie, bez glutenu
w składzie pieczywa powinny być tylko cztery pozycje: zakwas, mąka, woda i sól
Chleb pieczony bez mąki, z samych ziaren jest całkowicie bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas.
Chleb bez mąki
Coraz częściej spotykamy się z określeniem „życiodajny chleb” czy „chleb zmieniający życie”. Te opisy dotyczą przede wszystkim chleba pieczonego bez mąki i drożdży, a tym samym bez glutenu, z użyciem samych ziaren. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bardzo bogaty w błonnik.
Chleb z samych ziaren bez użycia mąki i drożdży
Jeden ze zdrowszych chlebów domowych, upieczony z samych ziaren i płatków owsianych to alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1/3 szklanki obranych pestek dyni
¾ szklanki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
½ szklanki migdałów lub orzechów laskowych
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
½ łyżeczki soli
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
4 łyżki oleju kokosowego
woda
Przygotowanie:
Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Olej kokosowy lub masło roztopić.
W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia oraz sól.
W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.
Połączyć składniki z obu misek i wymieszać, aż wszystkie się dobrze połączą.
Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Formę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).
Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175 ( góra- dół). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.
Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.
Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.
Chleb nadaje się na zrobienie grzanek, do kanapek czy jako przystawka do ciepłych dań. Można też go też powodzeniem zamrozić, pokrojony na kromki.