Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chleb bezglutenowy z ziaren
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.03.2022 22:44

Chleb bezglutenowy z ziaren

Chleb bezglutenowy z ziaren
pixabay.com

Chleb bezglutenowy z ziaren

Jaki rodzaj chleba ma najwięcej wartości odżywczych?

 Jeśli o zdrowie chodzi, warto przy wyborze pieczywa zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  • w pieczywie razowym znajduje się więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż w pieczywie pszennym

  • im wyższa liczba w typie mąki, tym większa zawartość wartościowych składników dla organizmu

  • osoby chore na celiakię czy nadwrażliwe na gluten, powinny wybrać pieczywo kukurydziane, ryżowe, sojowe lub gryczane, a przede wszystkim te na zakwasie, bez glutenu

  • w składzie pieczywa powinny być tylko cztery pozycje: zakwas, mąka, woda i sól

Chleb pieczony bez mąki, z samych ziaren jest całkowicie bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas.

Chleb bez mąki

Coraz częściej spotykamy się z określeniem „życiodajny chleb” czy „chleb zmieniający życie”. Te opisy dotyczą przede wszystkim chleba pieczonego bez mąki i drożdży, a tym samym bez glutenu, z użyciem samych ziaren. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bardzo bogaty w błonnik.

Chleb z samych ziaren bez użycia mąki i drożdży

Jeden ze zdrowszych chlebów domowych, upieczony z samych ziaren i płatków owsianych to alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • 1 szklanka ziaren słonecznika

  • 1/3 szklanki obranych pestek dyni

  • ¾ szklanki siemienia lnianego

  • 2 łyżki nasion chia

  • ½ szklanki migdałów lub orzechów laskowych

  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

  • 4 łyżki oleju kokosowego

  • woda

Przygotowanie:

  • Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Olej kokosowy lub masło roztopić.

  • W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia oraz sól.

  • W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.

  • Połączyć składniki z obu misek i wymieszać, aż wszystkie się dobrze połączą.

  • Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Formę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).

  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175 ( góra- dół). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.

  • Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.

  • Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

  • Chleb nadaje się na zrobienie grzanek, do kanapek czy jako przystawka do ciepłych dań. Można też go też powodzeniem zamrozić, pokrojony na kromki.

Tagi: Chleb