Smakosze.pl
Chleb bezglutenowy z ziaren

pixabay.com

Chleb bezglutenowy z ziaren

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Jeden ze zdrowszych chlebów domowych, upieczony z samych ziaren i płatków owsianych to alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu.

Chleb bezglutenowy z ziaren

Jaki rodzaj chleba ma najwięcej wartości odżywczych?

 Jeśli o zdrowie chodzi, warto przy wyborze pieczywa zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  • w pieczywie razowym znajduje się więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż w pieczywie pszennym

  • im wyższa liczba w typie mąki, tym większa zawartość wartościowych składników dla organizmu

  • osoby chore na celiakię czy nadwrażliwe na gluten, powinny wybrać pieczywo kukurydziane, ryżowe, sojowe lub gryczane, a przede wszystkim te na zakwasie, bez glutenu

  • w składzie pieczywa powinny być tylko cztery pozycje: zakwas, mąka, woda i sól

Chleb pieczony bez mąki, z samych ziaren jest całkowicie bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas.

Chleb bez mąki

Coraz częściej spotykamy się z określeniem „życiodajny chleb” czy „chleb zmieniający życie”. Te opisy dotyczą przede wszystkim chleba pieczonego bez mąki i drożdży, a tym samym bez glutenu, z użyciem samych ziaren. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bardzo bogaty w błonnik.

Chleb z samych ziaren bez użycia mąki i drożdży

Jeden ze zdrowszych chlebów domowych, upieczony z samych ziaren i płatków owsianych to alternatywa dla osób z nietolerancją glutenu.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych

  • 1 szklanka ziaren słonecznika

  • 1/3 szklanki obranych pestek dyni

  • ¾ szklanki siemienia lnianego

  • 2 łyżki nasion chia

  • ½ szklanki migdałów lub orzechów laskowych

  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego

  • ½ łyżeczki soli

  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

  • 4 łyżki oleju kokosowego

  • woda

Przygotowanie:

  • Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Olej kokosowy lub masło roztopić.

  • W jednej misce wymieszać suche składniki: ziarna słonecznika, siemię lniane, orzechy lub migdały, płatki, nasiona chia oraz sól.

  • W drugiej misce wymieszać wodę, roztopiony tłuszcz i syrop klonowy.

  • Połączyć składniki z obu misek i wymieszać, aż wszystkie się dobrze połączą.

  • Masę przełożyć do keksówki i mocno ugnieść z góry ręką. Formę owinąć folią spożywczą i pozostawić na blacie w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny (lub na całą noc/ dzień).

  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175 ( góra- dół). Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk.

  • Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chleb musi być dobrze ostudzony przed pokrojeniem. Lekko ciepły będzie się kruszył.

  • Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 5 dni.

  • Chleb nadaje się na zrobienie grzanek, do kanapek czy jako przystawka do ciepłych dań. Można też go też powodzeniem zamrozić, pokrojony na kromki.

Strzemp KatarzynaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >