Smakosze.pl Produkty Jak przechowywać cytrynę, by nie straciła koloru i nie spleśniała?
canva/Изображения пользователя Liudmila Lozovaia

Jak przechowywać cytrynę, by nie straciła koloru i nie spleśniała?

11 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Każdy z nas ma zwykle w domu przynajmniej jedną cytrynę. Niektórzy dodają ją do herbaty, inni do zimnych napojów, różnych sosów lub potraw. Jest na porządku dziennym podobnie jak cebula czy marchewka. By cytryny zachowały swoje walory, trzeba je odpowiednio przechowywać. Dowiedzcie się gdzie i jak najlepiej trzymać cytryny.

Cytryn ani innych owoców czy warzyw lepiej nie kupować na duży zapas. W czasie przechowywania tracą bowiem swoje walory smakowe i zdrowotne. Jednak nawet jeśli kupicie tylko kilka tych owoców, warto wiedzieć gdzie najlepiej je trzymać, by najdłużej zachowały soczystość, jędrność i witaminy.

Gdzie najlepiej przechowywać cytryny?

Cytryny nie wymagają przechowywania w lodówce, jednak w warunkach chłodniczych dłużej pozostaną świeże, jędrne i soczyste. Trzymane w temperaturze pokojowej dość szybko wysychają, a ich skórka traci jędrność i blask. Nie najlepiej wtedy się prezentuje w napojach, trudno ją też pokroić w plasterki czy wycisnąć z niej sok.

Lodówka jest więc dobrym miejscem do przechowywania cytryn. Oczywiście niezbyt długiego, ale spokojnie w dolnej szufladzie owoce te poleżą nawet miesiąc. Niektórzy zalecają jednak przed włożeniem do lodówki owinąć cytryny papierowym ręcznikiem lub papierem śniadaniowym.

Ciekawym sposobem na przechowywanie cytryn w lodówce, jest uprzednie wsadzenie ich do miski z zimną wodą. Woda zapobiegnie wysychaniu skórki owoców i utracie przez nie soczystości. Jednak może spowodować też zmniejszenie aromatu i smaku. Dlatego nie trzymajcie w ten sposób cytryn zbyt długo.

Kilka cennych wskazówek

Gdy zużyjecie tylko część cytryny, zadbajcie, by reszta się nie zepsuła. Włóżcie ją do lodówki, ale wcześniej umieśćcie w szczelnie zamykanym, szklanym lub plastikowym pojemniku. Dzięki temu owoc nie obeschnie i nie nabierze obcych zapachów.

Co ciekawe, cytryny można też mrozić. Możecie to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy - całe owoce włóżcie do woreczka na mrożonki, drugi - wyciśnijcie z nich sok i wlejcie go do pojemniczka na kostki lodu. Torebkę z owocami lub pojemnik z sokiem włóżcie do zmrażarki i zamroźcie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować pierś kurczaka marynowaną w soku z cytryny , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na cytrynowy biszkopt .

cytryny
cytryny

Źródło zdjęcia: canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, tadar

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy