Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować leguminę z kaszy manny?
Canva (instamatics, Getty Images Signature)

Jak przygotować leguminę z kaszy manny?

20 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Legumina ma wyjątkowo bogatą historię i na przestrzeni dekad znaczenie tej nazwy zmieniało się - dzisiaj nazywamy tak głównie desery przypominające budyń. Niżej zdradzamy jak przygotować wersję z kaszy manny. Metoda jest banalnie prosta i pozwoli powrócić ci we wspomnieniach do dawnych lat dzieciństwa.

Już w XIX wieku legumina była określeniem na po obiadowy deser, najczęściej wykonany z mąki, kaszy lub jajek. Wtedy też zaliczano do legumin musy, galaretki, suflety, omlety, naleśniki, knedle z owocami, budynie czy racuchy.

W obecnych czasach zostały jednak całkowicie wyparte prawdopodobnie przez gotowe słodycze, które wygrywają z leguminą wygodą i praktycznością. Warto jednak spróbować co jadano jeszcze za czasów wczesnego PRL-u.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Legumina z kaszy manny

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • szklanka kaszy manny

  • dwie szklanki mleka

  • 2 łyżki cukru

  • cztery jajka

  • garść rodzynek

  • 1 cytryna

  • masło

  • bułka tarta

Zacznij od wlania mleka do garnka i podgrzania go. Gdy płyn będzie na granicy gotowania się, wsyp do niego kaszę manną. Gdy ta ugotuje się odstaw ją do ostygnięcia, a po schłodzeniu utrzyj z cukrem.

Do masy dodaj żółtka i ponownie utrzyj na gładką konsystencję. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaj ją do kaszy bardzo ostrożnie i połącz za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Wsyp do masy rodzynki oraz startą skórkę z cytryny.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp ją bułką tartą. Wlej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza . Piecz przez 30 minut. Podawaj z konfiturą oraz kwaśną śmietaną. Smacznego.

Legumina
undefined

Źródło: canva.com/bluehill75, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy