Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować szczaw do słoików?
Zdjęcie z filmu na kanale Uwaga Babcia Gotuje na Youtube

Jak przygotować szczaw do słoików?

23 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Szczaw najczęściej jadamy wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżej rośliny. Aby móc cieszyć się jego smakiem i właściwościami przez cały rok, warto przygotować szczaw w słoikach. Dzięki temu przetrwa długie miesiące, a ugotowanie zupy czy sosu zajmie kilka chwil.

Szczaw jest cennym składnikiem diety głównie z powodu bardzo dużego poziomu witaminy C, którą zawiera. Ponadto można znaleźć w nim potas, żelazo i przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Sprawdza się także w leczeniu kaszlu i kataru, dlatego można podawać go w czasie przeziębienia czy grypy.

Zrobienie przetworów ze szczawiu jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalistycznych czynności. Bardzo ważnym aspektem jest pasteryzacja, aby na przestrzeni miesięcy, zawartość słoików nie zepsuła się.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na szczaw w słoikach

Składniki:

  • dwa kg szczawiu

  • pół litra wody

  • dwie łyżki soli

Zacznij od bardzo dokładnego opłukania liści i łodyg szczawiu. Warto zrobić to porządnie, gdyż nie ma niczego gorszego niż chrzęszczący między zębami piasek, podczas jedzenia szczawiowej. Pozbądź się dużych łodyg.

Liście i mniejsze łodygi pokrój w niewielkie kawałki. Przełóż je do garnka, zalej wodą i dopraw solą. Postaw garnek na palniku i ustaw go na pełną moc. Gdy zawartość naczynia zagotuje się, zmniejsz ogień i gotuj kilkanaście minut.

Po ugotowaniu przelej szczaw do słoików, które są czyste i wyparzone. Zakręć je, przełóż do garnka z gotującą się wodą i pasteryzuj przez 30 minut. Odłóż je dnem do góry, przykryj kocem i zostaw na całą noc.

Projekt bez tytułu (72)
undefined

Źródło: Dzevoniia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojewypiekiidomowegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy