Smakosze.pl Porady Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?
Canva / A_Lein

Jak przyrządzić kurki, żeby nie były gorzkie?

18 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Uwielbiane grzyby czasami mogą być gorzkie. Gorycz z pewnością nie jest pożądana przez smakoszy. Możemy się jej pozbyć za sprawą prostego triku. Kurki wystarczy namoczyć w mleku. Dzięki takiemu zabiegowi grzyby będą jeszcze pyszniejsze.

Nie da się ukryć, że gorzkie kurki są jednym z najgorszych kulinarnych rozczarowań. Wielbiciele grzybów znają różne sztuczki, które pozwalają uniknąć takiego scenariusza. Kurki już nigdy nie zaskoczą nas goryczą.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Gorzkie kurki będą tylko wspomnieniem

Kurki często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały urozmaicone o te przepyszne grzyby. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, gdzie możemy znaleźć kurki . Tym razem nasza uwaga skupi się na ich odpowiednim przygotowaniu.

Kurki mają to do siebie, że czasem w ich nutach smakowych pojawia się gorycz. Z pewnością nie jest ona uznawana za atut i najlepiej jej się pozbyć . Na szczęście istnieje niezawodny sposób, który zniweluje gorzki smak.

Kurki przestaną być gorzkie, jeśli przed przyrządzeniem namoczymy je przez przynajmniej półtorej godziny w mleku. Jednak to nie jedyna sztuczka, która pozwala na pozbycie się goryczy. Niektórzy grzybiarze zamiast mleka używają chłodnej wody lub kilkukrotnie gotują grzyby w wodzie z dodatkiem cukru.

Dlaczego kurki bywają gorzkie?

Wiele zależy od tego, w jakich warunkach rosną kurki. Grzyby będą bardziej gorzkie, jeśli zostały zebrane w lesie iglastym. Oprócz tego gorycz zagości w żółtych frykasach wówczas, gdy wyrastały w czasie suszy i upałów.

Kurki mogą stać się gorzkie, kiedy przechowujemy je zbyt długo. Warto pamiętać, że mrożone i suszone leśne specjały najlepiej spożyć do 3 miesięcy od zebrania . Wtedy kurki będą smakowały znacznie lepiej.

Przepyszne kurki
Przepyszne kurki

(Canva / Fotocute)

Jak przygotować kurki przed namaczaniem w mleku?

Zanim w grę wejdzie mleko, nasze grzyby należy odpowiednio oporządzić. Już podczas zbierania najlepiej odciąć końce trzonków grzybów. Nie można zapomnieć o oczyszczeniu ich z liści i igieł.

Gdy wrócimy do domu, kurki oczyszczamy przy pomocy szczoteczki z miękkim włosiem. Nie zaszkodzi zeskrobać skórek, które znajdują się na trzonkach. Na tym nie koniec przygotowań. Grzyby trzeba jeszcze wyczyścić z piasku.

Piasek przestanie być problemem, kiedy kurki wypłuczemy wodą z solą. Najlepiej robić to w sporym garnku. Wówczas drobinki piasku opadną na dno naczynia. Dopiero tak przygotowane grzyby namaczamy w mleku. Kurki dobrze sprawdzą się jako dodatek do sosu śmietanowego .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mama dobra rada

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy