Smakosze.pl Porady Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?
Canva / stockfotocz

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?

9 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo smacznym mięsem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak z uwagi na ich delikatność, łatwo przesuszyć je nieumiejętną obróbką. Dlatego z chęcią podpowiemy, jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe smażone, duszone oraz pieczone, aby zawsze wychodziły miękkie i soczyste.

Polędwiczki wieprzowe nie wymagają wielu wymyślnych przypraw, gdyż same w sobie są niebywale smakowite. W kwestii dodatków natomiast mamy ogromne pole do popisu. Polędwiczki pasują zarówno do przepisów nowoczesnych oraz klasycznych. Z takim produktem każdy posiłek będzie wyjątkowo udany.

Jak wstępnie przygotować polędwiczki wieprzowe?

Niezależnie od tego, czy mięso zamierzasz smażyć, czy też dusić, polędwiczki wieprzowe wymagają odpowiedniego traktowania . Zależy nam, aby zachować w nich cały smakowity sok . W przeciwnym razie mięso wyjdzie nieapetyczne i suche jak wiór .

Polędwiczki wieprzowe przed obróbką należy wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki . Przed krojeniem powinny osiągnąć temperaturę pokojową . Optymalnym czasem wyciagnięcia mięsa jest ok. 60 minut przez jego planowanym przygotowaniem .

Polędwiczki wieprzowe przed smażeniem i duszeniem należy kroić w poprzek w plastry o grubości ok. 1,5-2 cm . Po pokrojeniu rozbić je delikatnie dłonią . Polędwiczki nie wymagają używania tłuczka do mięsa , a wręcz jest to niewskazane.

Po pokrojeniu i rozbiciu, polędwiczki należy odstawić na kilka minut na bok . Dzięki temu zachowają w sobie maksymalną ilość cennej wilgoci . Tak przygotowane mięso, jest gotowe do dalszych kulinarnych działań .

Polędwiczki wieprzowe przeznaczone do pieczenia nie wymagają wcześniejszego krojenia w plastry . Takie mięso najlepiej upiec w całości. Przed pieczeniem warto odstawić je do marynowania na ok. 30 minut .

Jak smażyć i dusić polędwiczki wieprzowe?

Najprostszym sposobem przyrządzenia polędwiczek wieprzowych jest ich usmażenie . Jak je przygotować, aby zachowały swoją soczystość i były miękkie? Należy pamiętać o kilku zasadach .

Nie sól polędwiczek wieprzowych przed smażeniem . Ta przyprawa odciągnie z nich wilgoć i sprawi, że mięso wyjdzie twarde . Wystarczy oprószyć je świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Solenie najlepiej odłożyć na sam koniec przyrządzania potrawy .

Ważne jest także, aby polędwiczki kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz . Dzięki temu pory w mięsie skutecznie zamkną się, zatrzymując wewnątrz cały smak. Smażenie nie powinno zająć więcej niż 3-4 minut z każdej strony . Mięso gotowe jest, kiedy zacznie wydobywać się z niego bezbarwny płyn .

Duszenie polędwiczek wieprzowych również jest wyśmienitym sposobem na ich przygotowanie . Obsmażone według powyższych wskazówek mięso należy włożyć do garnka i zalać wodą do przykrycia . Całość można wzbogacić dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i innych aromatycznych przypraw .

Zawartość garnka należy doprowadzić do wrzenia . Następnie polędwiczki wieprzowe dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut . Tak przygotowane mięso gotowe jest do podania .

Jak zrobić doskonałe polędwiczki z piekarnika?

Pieczone polędwiczki wieprzowe zachwycają swoim smakiem . Mięso zamarynuj wcześniej w ulubionych przyprawach . Idealnie pasują do niego zioła, takie jak tymianek, majeranek czy oregano . Aby zapewnić im wyjątkowy smak i aromat, możesz także owinąć polędwiczki wieprzowe w plastry wędzonego boczku .

Zamarynowane i owinięte boczkiem polędwiczki obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju . Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C . Pieczenie powinno zająć nie więcej, niż 25-30 minut . Po upływie tego czasu pozwól polędwiczkom odpocząć kilka minut przed krojeniem ich na porcje . Przed pieczeniem polędwiczki możesz też obsmażyć. Dzięki temu w większym stopniu zachowają swoje soki. Obsmażone wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C tylko na ok. 15 minut.

Najlepsze polędwiczki w sosie własnym przygotujesz z pomocą tego przepisu . Pieczone polędwiczki Tomasza Strzelczyka zachwycają smakiem i aromatem .

Canva / ErenaWilson
Canva / ErenaWilson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy