Jak skutecznie wyczyścić piekarnik, aby lśnił czystością? Najlepsze domowe sposoby
Zastanawiacie się, jak skutecznie wyczyścić piekarnik, aby lśnił czystością? Zdradzimy wam najlepsze domowe sposoby, dzięki którym nie będziecie musieli sięgać po silne, drogie środki. Tak naprawdę wystarczy wam trochę octu. Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty, których na co dzień używacie w kuchni, przydadzą się przy porządkach.
Piekarnik warto czyścić na bieżąco, dzięki temu nie będzie w nim trwałych zabrudzeń. Gdy więc coś wam się rozleje, przypali, usuńcie to jak najszybciej. Jeśli jednak nieco zaniedbacie ten kuchenny sprzęt, czeka was nieco dłuższe czyszczenie. Sprawdźcie, przy pomocy jakich środków najlepiej je przeprowadzić.
Jak skutecznie wyczyścić piekarnik, aby lśniły czystością?
Do usuwania starych zabrudzeń dobrze sprawdzi się ocet. Najlepiej wymieszać go z wodą w stosunku 1:1 i tak powstałym płynem spryskać zanieczyszczenie. Całość trzeba pozostawić na kilka minut, a potem usunąć wilgotną ściereczką.
Gdy zabrudzenia nie są zbyt silne, można też posłużyć się solą kuchenną lub sodą oczyszczoną. Wystarczy posypać nimi przypalone resztki w piekarniku, a potem je zwilżyć i pozostawić całość na 2 godziny. Po tym czasie brud odmięknie i bez problemu usuniesz go wilgotną szmatką albo ściereczką zwilżoną w mieszaninie wody i octu. Solą można również posypać przypalone resztki jedzenia i podgrzać całość do takiego stopnia, by sól zbrązowiała. Całość bez problemu da się zetrzeć i usunąć wilgotną gąbką.
Jeśli zabrudzenia są dość mocne, najlepiej zastosować mieszankę trzech powyższych składników. Można na przykład połączyć po łyżce soli, sody i octu i dodać do nich tyle wody, by po wymieszaniu powstała gęsta papka. Pastę należy nałożyć na zabrudzenia przy pomocy np. szczoteczki do zębów i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie brud da się usunąć wilgotną szmatką.
Jeśli komuś przeszkadza zapach octu, może zastąpić go sokiem z cytryny. Jest nieco mniej skuteczny, jednak doskonale rozpuszcza tłuszcz, likwiduje przebarwienia i nabłyszcza powierzchnię. Można go dodać do wody, którą czyścimy lub parujemy piekarnik.
Kilka cennych wskazówek
Przed przystąpieniem do czyszczenia piekarnika elektrycznego trzeba odłączyć go od prądu. Potem należy wyjąć półki i namoczyć je ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Z piekarnika trzeba usunąć resztki jedzenia przy pomocy miękkiej szczotki.
Do czyszczenia piekarnika nie radzimy stosować szczotek z twardym włosiem ani druciaków czy ostrych narzędzi. Mogą one bowiem uszkodzić powłokę sprzętu. Czyszczenie piekarnika ułatwi jego wcześniejsze naparowanie. Wystarczy do gorącego piekarnika o temperaturze ok. 180 st. C wstawić naczynie z wodą. Po 20 minutach, od kiedy zagotuje się woda, piekarnik będzie wystarczająco naparowany, by bez problemu gąbką usunąć z niego zabrudzenia.
W naszym serwisie znajdziesz też domowe sposoby na wyczyszczenie zlewu, a także na odświeżenie lodówki.
Źródło zdjęcia: canva/atlasstudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: regiodom, homebook