Smakosze.pl Porady Jak ugotować bób, aby nie powodował wzdęć?
Canva.com / matka_Wariatka

Jak ugotować bób, aby nie powodował wzdęć?

27 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Aby bób nie stracił swoich cennych właściwości i nie wywoływał wzdęć po zjedzeniu, należy gotować go w odpowiedni sposób. Bardzo ważny jest dodatek soli i cukru. To dzięki nim warzywo zachowa pyszny smak, kolor i właściwości - do wody wrzuć również gałązkę kopru, aby wyeliminować wzdęcia.

Bób jest jedną z najzdrowszych roślin. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, który konieczny jest do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Ponadto pełen jest dużych ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Niestety wiele osób nie wie do końca, w jaki sposób gotować bób, aby wyszedł przepyszny, a po zjedzeniu nie wytwarzał zbyt wiele gazów. Niżej zdradzamy jak tego dokonać.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak gotować bób?

Gotowanie bobu wypełnia mieszkanie charakterystycznym zapachem, który można kochać lub nienawidzić. Sporym problemem mogą być również wzdęcia, które czujemy po jego zjedzeniu. Okazuje się, że proste zioła rozwiązują problem.

Gdy bób pływa już we wrzątku, po prostu dodaj do niego jeden baldachim świeżego kopru. Jego właściwości łagodzące problemy gastryczne sprawią, że w jelitach nie wytworzy się zbyt dużo gazów.

Podobnie można wykorzystać nasiona kminku, który ma jeszcze silniejsze działanie niż koper. Dodatkowym atutem kminku jest intensywny smak, jaki nadaje fasolkom bobu. Wystarczy jedna łyżka na litr gotującej się wody.

Sól i cukier poprawią smak bobu

O ile dodatek soli nie jest niczym dziwnym, tak cukier może zastanawiać. Okazuje się jednak, że jego obecność jest kluczowa, jeśli chcemy, aby fasolki zachowały jędrność i intensywny zielony kolor. Wystarczy jedna łyżka cukru, aby uzyskać oczekiwany efekt.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.

Przy okazji soli należy zachować odrobinę uwagi. Trzeba pamiętać, że bób trzeba posolić zaraz przed końcem gotowania. Zbyt wczesne dodanie soli może sprawić, że nasiona staną się nieprzyjemnie twarde.

Tak przygotowany bób będzie smaczny, delikatny dla układu pokarmowego i bardzo odżywczy. Co więcej, można jeść go w dużych ilościach, ponieważ jest stosunkowo niskokaloryczny.

Projekt bez tytułu - 2021-06-27T173304.551
undefined

Źródło: ildipapp

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: newsy.gotujmy.pl; skworcu.com.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy