Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał
canva/pixelshot

Makaron jest jednym z prostszych do przygotowania dodatków do dań. Aby zachwycił smakiem, nie może być rozgotowany czy posklejany. Gotując go odpowiednio długo w dobrze dobranej ilości wody, osiągniecie pożądane efekty. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę.

Przyrządzanie makaronu stanie się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Baza do pysznego specjału z twarogiem czy budżetowego dania z jajkiem i śmietaną, zawsze się uda, jeśli będziecie trzymać się prostych zasad. Oto one.

Gotujcie makaron w odpowiedniej ilości wody

Zbyt mała porcja płynu spowoduje, że makaron będzie ściśnięty. Pszenny produkt pod wpływem wilgoci staje się nieco lepki, więc bliski kontakt poskutkuje łączeniem się klusek w większe skupiska.

Odpowiednia ilość wody to 1 litr na każde 100 g suchego makaronu. To oznacza, że większą porcję makaronu potrzebujemy przygotować w pełnowymiarowym garnku, a nie w niewielkim rondelku.

Niektórzy do wody dodają nieco oliwy lub masła. Taki dodatek może nie być konieczny, lecz z pewnością ułatwi rozdzielenie makaronowych nitek czy świderków. Obowiązkowym dodatkiem do przyrządzanego makaronu jest za to sól. Bez niej wyjdzie niesmaczny.

Nie zapomnijcie o kontroli czasu gotowania makaronu

Przed przystąpieniem do przyrządzania makaronu, zawsze należy przeczytać instrukcję na opakowaniu. Nie można gotować makaronu na oko. Nie powinno się też łączyć różnych jego typów.

Takie postępowanie, a także wrzucanie makaronu do zimnej wody, poskutkuje rozgotowanym lub niedogotowanym wyrobem. Jeżeli więc woda w garnku intensywnie się kotłuje, należy zmniejszyć moc palnika i przemieszać jego zawartość.

Pyszny makaron z sosem pomidorowym
Pyszny makaron z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, tadar

Zapraszamy na nasz Instagram