Smakosze.pl
Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał

canva/pixelshot

Jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Polacy zapominają o kluczowej zasadzie

16 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Makaron jest jednym z prostszych do przygotowania dodatków do dań. Aby zachwycił smakiem, nie może być rozgotowany czy posklejany. Gotując go odpowiednio długo w dobrze dobranej ilości wody, osiągniecie pożądane efekty. Sprawdźcie, na co jeszcze warto zwrócić uwagę.

Przyrządzanie makaronu stanie się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Baza do pysznego specjału z twarogiem czy budżetowego dania z jajkiem i śmietaną, zawsze się uda, jeśli będziecie trzymać się prostych zasad. Oto one.

Ciasto bez pieczenia Milky Way

Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

CZYTAJ DALEJ

Gotujcie makaron w odpowiedniej ilości wody

Zbyt mała porcja płynu spowoduje, że makaron będzie ściśnięty. Pszenny produkt pod wpływem wilgoci staje się nieco lepki, więc bliski kontakt poskutkuje łączeniem się klusek w większe skupiska.

Odpowiednia ilość wody to 1 litr na każde 100 g suchego makaronu. To oznacza, że większą porcję makaronu potrzebujemy przygotować w pełnowymiarowym garnku, a nie w niewielkim rondelku.

Niektórzy do wody dodają nieco oliwy lub masła. Taki dodatek może nie być konieczny, lecz z pewnością ułatwi rozdzielenie makaronowych nitek czy świderków. Obowiązkowym dodatkiem do przyrządzanego makaronu jest za to sól. Bez niej wyjdzie niesmaczny.

Nie zapomnijcie o kontroli czasu gotowania makaronu

Przed przystąpieniem do przyrządzania makaronu, zawsze należy przeczytać instrukcję na opakowaniu. Nie można gotować makaronu na oko. Nie powinno się też łączyć różnych jego typów.

Takie postępowanie, a także wrzucanie makaronu do zimnej wody, poskutkuje rozgotowanym lub niedogotowanym wyrobem. Jeżeli więc woda w garnku intensywnie się kotłuje, należy zmniejszyć moc palnika i przemieszać jego zawartość.

Pyszny makaron z sosem pomidorowym

Pyszny makaron z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/VeselovaElena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, tadar

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >
awokado

Porady

Czy awokado jest owocem, czy warzywem? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >