Jak upiec kruchy i soczysty schab w rękawie?
Soczysta i krucha pieczeń to idealny wybór na rodzinny obiad. Niestety, schab jest dość mało soczystym mięsem, a długie pieczenie jeszcze bardziej go wysusza. Całe szczęście bardzo łatwo temu zaradzić!
Pieczony schab to doskonały pomysł na rodzinny obiad. W jaki sposób go przyrządzić, aby wyszedł on idealnie kruchy i soczysty? Dobrym pomysłem jest upieczenie go w tzw. rękawie .
Odpowiednio przyprawiony schab na gorąco będzie idealnie komponował się z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek. A po ostudzeniu wspaniale będzie smakował podany z pieczywem. Podajemy przepis na przepyszny pieczony schab.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na soczysty pieczony schab
Składniki na obiad dla ok. 8 osób:
-
1,3 kg schabu,
-
płaska łyżka majeranku,
-
1 łyżka tymianku
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
pieprz
-
opcjonalnie 5 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
Umyj i osusz schab, a następnie natrzyj go majerankiem, papryką słodką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zrób w mięsie małe nacięcia i włóż w nie małe kawałki czosnku.
Mięso umieść w rękawie do pieczenia, szczelnie je zwiąż i włóż do lodówki na minimum 2 godziny , a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wstaw mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz je pierwsze 10 minut w 210 stopniach i kolejne 80 w 180 stopniach C . Upieczony schab wyjmij z rękawa i ostudź. Pokrój mięso po 10 minutach (wtedy jego soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawiń je w folię aluminiową i schłódź je w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.
Polecamy również nasze pozostałe przepisy na wyborne dania obiadowe. Pisaliśmy m.in. o niezawodnym sposobie siostry Anastazji na przepyszne kotlety schabowe i podawaliśmy przepis na lekki rosół z orzeźwiającym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis