Jak upiec sernik z rosą?
Sernik z rosą prezentuje się nad wyraz okazale, a jego smak oraz konsystencja potrafią zawrócić w głowie. Nazwa pochodzi od charakterystycznych złotych kropelek, które pojawiają się na powierzchni ciasta. Podając to ciasto do stołu, zachwycisz niejednego smakosza.
Sernik z rosą sprawdza się szczególnie jako deser na najróżniejsze przyjęcia, imprezy czy święta - jego wygląd jest na tyle ekskluzywny, że łatwo pomylić go z wyrobem z cukierni.
Wbrew pozorom nie jest wcale trudny w przygotowaniu, dlatego warto poznać tajniki jego receptury. Najcięższa do wykonania jest beza - należy uzyskać pianę z białek o odpowiedniej gęstości.
Przepis na sernik z rosą
Składniki:
Ciasto:
-
300 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
175 g masła
-
pół szklanki cukru pudru
-
1 jajko
-
2 żółtka
Masa serowa:
-
1 kg twarogu
-
2 jajka
-
5 żółtek
-
1 szklanka cukru
-
3 łyżki ekstraktu waniliowego
-
2 budynie waniliowe
-
3 szklanki mleka
-
pół szklanki oleju
Beza:
-
6 białek
-
w szklanka cukru
-
szczypta soli
Zacznij od połączenia mąki, proszku do pieczenia, zimnego masła i cukru pudru. Siekaj całość, dodaj jajko i dwa żółtka. Zagnieć ciasto, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W jajka i 5 żółtek ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Osobno połącz mleko z budyniem. Wlewaj mleko do masy jajecznej. Połącz je z olejem, wylej na spód i piecz przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Białka ubij z cukrem i solą na sztywną pianę. Wyłóż ją na gorące ciasto. Wstaw sernik do pieca na 15 minut nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Wyciągnij z piekarnika i po około godzinie zaczną pojawiać się kropelki rosy.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/PingPongCat, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku.com