Smakosze.pl Porady Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
canva/500

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu

21 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mętny rosół może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Wywar ma brzydki kolor i wygląda bardzo nieapetycznie. Wystarczy jednak, że dodasz do niego surowego ziemniaka. Po 30 minutach gotowania rosół odzyska swój kolor i będzie klarowny.

Dlaczego rosół staje się mętny?

Rosół to nic innego, jak wywar z mięsa i warzyw. Szumowiny, czyli białko uwalniające się pod wpływem gotowania, jest naturalnym zjawiskiem. Zwykle wystarczy zebrać odrobinę piany z wierzchu i wywar jest klarowny. Czasem jednak cały rosół robi się mętny i wygląda nieapetycznie.

Przyczyną mętnienia rosołu jest zwykle gotowanie wywaru na zbyt dużym ogniu lub zalanie mięsa wrzątkiem. Rosół musi gotować się na najmniejszym palniku przez 2- 3 godziny. Mięso zalewaj wyłącznie zimną wodą. Wtedy szumowiny nie będą się pojawiać.

Bardzo ważnym składnikiem rosołu jest cebula opalona nad ogniem. Warzywo nie tylko dodaje smaku i koloru, ale i zapobiega powstawaniu szumowin. Cebulę dodaj do garnka wraz z resztą składników. Zalej zimną wodą i gotuj, a rosół będzie klarowny i pyszny.

Pokrój pora i dodaj ten owoc. Surówka będzie lepsza niż z restauracji

Surowy ziemniak najlepszym sposobem na mętny rosół

Najlepszym sposobem na szumowiny w rosole jest surowy ziemniak, który działa na nie jak magnes. Nieapetyczna piana, która przyczynia się do zmętnienia całego wywaru znika niemal od razu.

Z rosołu zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Następnie wrzuć do garnka obranego i przekrojonego na 4 części ziemniaka. Wywar gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie rosół stanie się klarowny.

Jak jeszcze pozbyć się szumowin z rosołu?

Do mętnego rosołu możesz dodać również ubitą pianę z 2 białek i gotuj na małym ogniu, aż białka wchłoną całą pianę. Mętny rosół możesz także przecedzić przez sito wyłożone gazą. Szumowiny na niej zostaną.

Innym sposobem jest również dodanie do wywaru goździka i gotowanie na małym ogniu. Goździk również zmniejszy obecność piany i pomoże wyklarować cały rosół.

Sprawdź, dlaczego warto dodać ocet do rosołu . Efekt zachwyci każdego. Z mięsa i warzyw po rosole przygotujesz wyśmienity pasztet . Będzie o wiele lepszym dodatkiem do pieczywa niż kupne wędliny.

rosół.jpg
canva/FoodieMedia

Wcale nie na oleju, ani na smalcu. Najlepsze kotlety mielone zrobisz używając tego tłuszczu
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy