Smakosze.pl Przepisy Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?
grase, Getty Images

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

20 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kurczak często wychodzi suchy i twardy jak podeszwa, na szczęście wystarczy znać kilka zasad i tricków, dzięki którym mięso drobiowe zawsze się uda. Duże znaczenie ma wyjęcie mięsa na 40 minut z lodówki przed smażeniem, a także pozbycie się przerostów i błon. W taki sposób uzyskasz soczystego kurczaka, przy zachowaniu dużej delikatności.

Mięso z kurczaka wymaga delikatności przy gotowaniu. Podczas rozbijania kotletów konieczne jest wyczucie, a podczas smażenia nawet jedna minut zbyt długiego gotowania sprawi, że wnętrze mięsa będzie suche i niesmaczne.

Warto pamiętać o aromatycznej marynacie, jeśli chcemy wprowadzić do mięsa więcej smaków. Marynowanie powinno trwać jak najdłużej, przynajmniej przez całą noc. Tylko wtedy mieszanka przypraw jest w stanie spenetrować wnętrze drobiu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.

Przepis na prostego smażonego kurczaka

Składniki:

  • mięso z kurczaka (pierś, udka bez kości, polędwiczki)

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • ulubione przyprawy, takie jak kolendra, pietruszka, kminek czy czosnek

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia mięsa z błon, chrząstek i kostek. Najwięcej pracy jest przy mięsie z udek, jednak jest ono intensywne w smaku oraz łatwo zachowuje delikatność. Pokrój mięso na równe kawałki i włóż do miski.

Zalej mięso kilkoma łyżkami oleju, dopraw pieprzem oraz wybranymi przyprawami. Wmasuj marynatę w mięso, zakryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki na przynajmniej całą noc . 40 minut przed smażeniem wyjmij je z lodówki.

Patelnię postaw na palnik i wlej na nią odrobinę oleju. Gdy będzie odpowiednio gorący, połóż na niego kurczaka. Smaż go 4-5 minut z każdej strony. Na dwie minuty przed końcem przykryj patelnię pokrywką.

Po usmażeniu pozostaw mięso na patelni kolejne trzy minut - podobnie jak stek, kurczak wchłonie część soków z patelni i stanie się jeszcze bardziej soczysty. Smacznego.

wegetariańskiego deluxe (10)
undefined

Źródło: Christopher Freeman, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: nietylkopasta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy