Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Jak usunąć przykry zapach z ryby?
canva/Fudio

Ryba jest zdrowym i produktem. Jej charakterystyczny i dość intensywny zapach sprawiają jednak, że część z nas rezygnuje z przyrządzania dań, w których występuje. Dzięki prostemu patentowi, polegającemu na wymoczeniu mięsa w mleku, w łatwy sposób pozbędziemy się niemiłej woni.

Przyrządzenie ryby nie musi być równoznaczne z przykrym zapachem roznoszącym się po całym domu. Znamy kilka prostych sposobów, dzięki którym będziecie mogli sięgać po nią częściej i cieszyć się delikatnym smakiem tego mięsa. Koniecznie sprawdźcie.

Moczenie w mleku pomoże usunąć zapach ryby

Zanim przystąpimy do smażenia czy pieczenia mięsa, zanurzmy je w białym płynie na 1,5 godziny. Mleko wchłonie zapach i sprawi, że ryba będzie bardzo delikatna. Wymoczone filety należy jeszcze opłukać pod wodą i osuszyć przez dalszym przyrządzaniem.

Warto dodatkowo skropić je sokiem z cytryny, który poprawi smak oraz pozwoli pozbyć się malutkich ości. Płyn ten również bywa skuteczny w usuwaniu woni ryb, choć nie tak bardzo, jak mleko. Jeśli jednak się spieszymy, będzie idealny.

Dobre przyprawienie ryby też pomoże

Zapachy pokonają też aromatyczne dodatki. Jednym z nich może być cebula, którą obłożymy rybę. Mięso warto trzymać w takiej „marynacie” przez 1,5 godziny. Najlepiej wstawić ja do lodówki, po uprzednim zabezpieczeniu naczynia folią spożywczą.

Dobrym pomysłem będzie też nacieranie ryby suszonymi ziołami. Sprawdzi się zarówno bazylia, jak i majeranek czy natka pietruszki. Podczas smażenia możemy też dodać na patelni delikatnie zmiażdżony czosnek w łupinie. On również doda charakteru daniu.

Na naszej stronie znajdziecie również inne wskazówki dotyczące przyrządzania ryb. W tym artykule prezentujemy smaczne surówki, z którymi można je dodać. Ten natomiast zawiera cenne rady dotyczące panierowania.

Moczenie z mleku pozwoli usunąć przykry zapach ryby
Moczenie z mleku pozwoli usunąć przykry zapach ryby

Źródło zdjęcia: canva/pixel2013, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zasmakujkuchni