Smakosze.pl
Jak usunąć przykry zapach z ryby?

canva/Fudio

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ryba jest zdrowym i produktem. Jej charakterystyczny i dość intensywny zapach sprawiają jednak, że część z nas rezygnuje z przyrządzania dań, w których występuje. Dzięki prostemu patentowi, polegającemu na wymoczeniu mięsa w mleku, w łatwy sposób pozbędziemy się niemiłej woni.

Przyrządzenie ryby nie musi być równoznaczne z przykrym zapachem roznoszącym się po całym domu. Znamy kilka prostych sposobów, dzięki którym będziecie mogli sięgać po nią częściej i cieszyć się delikatnym smakiem tego mięsa. Koniecznie sprawdźcie.

gęsty sos

Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

CZYTAJ DALEJ

Moczenie w mleku pomoże usunąć zapach ryby

Zanim przystąpimy do smażenia czy pieczenia mięsa, zanurzmy je w białym płynie na 1,5 godziny. Mleko wchłonie zapach i sprawi, że ryba będzie bardzo delikatna. Wymoczone filety należy jeszcze opłukać pod wodą i osuszyć przez dalszym przyrządzaniem.

Warto dodatkowo skropić je sokiem z cytryny, który poprawi smak oraz pozwoli pozbyć się malutkich ości. Płyn ten również bywa skuteczny w usuwaniu woni ryb, choć nie tak bardzo, jak mleko. Jeśli jednak się spieszymy, będzie idealny.

Dobre przyprawienie ryby też pomoże

Zapachy pokonają też aromatyczne dodatki. Jednym z nich może być cebula, którą obłożymy rybę. Mięso warto trzymać w takiej „marynacie” przez 1,5 godziny. Najlepiej wstawić ja do lodówki, po uprzednim zabezpieczeniu naczynia folią spożywczą.

Dobrym pomysłem będzie też nacieranie ryby suszonymi ziołami. Sprawdzi się zarówno bazylia, jak i majeranek czy natka pietruszki. Podczas smażenia możemy też dodać na patelni delikatnie zmiażdżony czosnek w łupinie. On również doda charakteru daniu.

Na naszej stronie znajdziecie również inne wskazówki dotyczące przyrządzania ryb. W tym artykule prezentujemy smaczne surówki, z którymi można je dodać. Ten natomiast zawiera cenne rady dotyczące panierowania.

Moczenie z mleku pozwoli usunąć przykry zapach ryby

Moczenie z mleku pozwoli usunąć przykry zapach ryby

Źródło zdjęcia: canva/pixel2013, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zasmakujkuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >