Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody
Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.
Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy.
Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.
Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody
Niektórzy przypaloną od spodu patelnię od razu traktują szorstkim czyścikiem. Jednak może on porysować delikatną powierzchnię naczynia. Lepiej więc sięgnąć po mniej ścierające, ale bardzo skuteczne środki.
Z przypalenizną dobrze poradzi sobie kwasek cytrynowy. Jedną jego łyżeczkę wystarczy wsypać do niedużej ilości wody i całość zagotować. Potem wlać płyn np. do miski i zanurzyć w nim dno przypalonej patelni. Dobrze, by naczynie poleżało w tym roztworze kilka godzin. Po tym czasie patelnię wystarczy przetrzeć ściereczką, umyć płynem do naczyń, spłukać i wytrzeć. Kwasek cytrynowy nie tylko łatwo usunie przypalenie z dna naczynia, ale też pięknie je nabłyszczy.
Do czyszczenia przypalonej patelni warto też użyć sody oczyszczonej. 6 łyżeczek sody trzeba wsypać do miseczki, dodać 1/4 szklanki wody utlenionej i wymieszać całość na papkę. Powstałą pastą należy posmarować spód patelni i pozostawić całość na 10-15 minut. Po tym czasie zabrudzenie łatwo da się usunąć myjką.
Do usuwania silniejszych zabrudzeń można przygotować papkę z sody, wody i soli. Drobinki soli mają dobre właściwości szorujące, a przy tym zmiękczają wodę, zwiększając jej skuteczność.
Przypaloną patelnię można też wyczyścić przy pomocy octu i sody oczyszczonej. Najpierw patelnię należy zalać mieszanką gorącej wody z octem. Po ok. 10 minutach w namoczone dno patelni trzeba wetrzeć gąbką trochę sody oczyszczonej. Ten proszek dobrze poradzi sobie z przypaleniem. Teraz wystarczy tylko umyć patelnię.
O tym warto pamiętać
Smażąc czy dusząc potrawę na patelni, trzeba uważać, by nic nie ściekało po jej ściankach. Jeśli pojawią się jakieś zabrudzenia, najlepiej od razu wytrzeć je papierowym ręcznikiem. To zapobiegnie powstawaniu zapieczonych zacieków. Im dłużej będziemy je ogrzewać, tym będą trudniejsze do usunięcia.
Zabrudzoną z zewnątrz patelnię po wystygnięciu można umyć wodą z płynem do naczyń. Można ją też włożyć do zlewu z dobrze ciepłą wodą, by zabrudzenie odmiękło.
Do usuwania trwalszych zabrudzeń można użyć kulki zrobionej z folii aluminiowej. Jest ona szorstka i skutecznie usuwa zabrudzenie, nie rysując przy tym powierzchni naczynia.
Sody oczyszczonej nie stosujemy na powierzchnie aluminiowe, bo powoduje ich przebarwienia. Octem nie czyścimy zaś emaliowanych patelni, bo mogą stać się matowe.
Z naszego serwisu dowiecie się też, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami , a także, jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową .
Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
-
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
-
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: kaercher, prymusagd Zapraszamy na nasz Instagram