Jak wyczyścić szybę w środku piekarnika? Znamy najlepszy patent
Szyba piekarnika bardzo szybko pokrywa się zaciekami, przypalonymi resztkami jedzenia i innym brudem. Jednym z najlepszych sposobów na wyczyszczenie jej, jest przetarcie jej ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Specyfik najlepiej sprawdza się do świeżych zabrudzeń.
Szyba piekarnika zawsze powinna być jak najczystsza, aby nie było żadnych przeszkód ze spoglądaniem do wnętrza urządzenia. Dzięki niej nie trzeba otwierać drzwi, co przyczyniałoby się do zmniejszonej wydajności piekarnika.
Aby szyba lśniła czystością, wystarczy wykorzystać jeden z naszych skutecznych tricków. Dzięki niemu zadanie będzie banalnie proste, a efekt zawsze każdego zachwyci.
Jak czyścić szybę w środku piekarnika?
Najważniejsze jest regularne dbanie o czystość piekarnika, co znacznie ułatwia całą pracę. Nie trzeba się wtedy bowiem męczyć z trudnymi w usunięciu przypalonymi zaciekami i plamami tłuszczu.
Szybę od środka bardzo dobrze czyści się wilgotną ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Płyn rozpuszcza tłuszcz, a także zmiękcza przypalone resztki. Po przetarciu wystarczy jeszcze raz wytrzeć szkło czystą i wilgotną gąbką.
Czyszczenie parą wodną
Inną skuteczną metodą jest czyszczenie za pomocą pary wodnej. Ten sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku wewnętrznej powierzchni szyby, lecz również reszty ścianek w środku piekarnika.
Do jej wykonania należy napełnić głębokie naczynie żaroodporne wodą, wstawić je do piekarnika i włączyć grzanie na pełną moc. Naczynie zostawia się w rozgrzanym piecu na około 20 minut.
Po ostudzeniu należy jedynie wyjąć naczynie z piekarnika, a jego wnętrze dokładnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub ściereczką, która dobrze zbiera zabrudzenia. Dla zwiększenia efektywności do wody wlej pół szklanki soku z cytryny, który wzmocni właściwości zmiękczające pary wodnej.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/bukharova, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: neonet; solgaz; muratordom