Smakosze.pl Porady Jak wyczyścić szybę w środku piekarnika? Znamy najlepszy patent
canva/KatarzynaBialasiewicz, Getty Images

Jak wyczyścić szybę w środku piekarnika? Znamy najlepszy patent

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Szyba piekarnika bardzo szybko pokrywa się zaciekami, przypalonymi resztkami jedzenia i innym brudem. Jednym z najlepszych sposobów na wyczyszczenie jej, jest przetarcie jej ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Specyfik najlepiej sprawdza się do świeżych zabrudzeń.

Szyba piekarnika zawsze powinna być jak najczystsza, aby nie było żadnych przeszkód ze spoglądaniem do wnętrza urządzenia. Dzięki niej nie trzeba otwierać drzwi, co przyczyniałoby się do zmniejszonej wydajności piekarnika.

Aby szyba lśniła czystością, wystarczy wykorzystać jeden z naszych skutecznych tricków. Dzięki niemu zadanie będzie banalnie proste, a efekt zawsze każdego zachwyci.

Jak czyścić szybę w środku piekarnika?

Najważniejsze jest regularne dbanie o czystość piekarnika, co znacznie ułatwia całą pracę. Nie trzeba się wtedy bowiem męczyć z trudnymi w usunięciu przypalonymi zaciekami i plamami tłuszczu.

Szybę od środka bardzo dobrze czyści się wilgotną ściereczką z kilkoma kroplami płynu do naczyń. Płyn rozpuszcza tłuszcz, a także zmiękcza przypalone resztki. Po przetarciu wystarczy jeszcze raz wytrzeć szkło czystą i wilgotną gąbką.

Czyszczenie parą wodną

Inną skuteczną metodą jest czyszczenie za pomocą pary wodnej. Ten sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku wewnętrznej powierzchni szyby, lecz również reszty ścianek w środku piekarnika.

Do jej wykonania należy napełnić głębokie naczynie żaroodporne wodą, wstawić je do piekarnika i włączyć grzanie na pełną moc. Naczynie zostawia się w rozgrzanym piecu na około 20 minut.

Po ostudzeniu należy jedynie wyjąć naczynie z piekarnika, a jego wnętrze dokładnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub ściereczką, która dobrze zbiera zabrudzenia. Dla zwiększenia efektywności do wody wlej pół szklanki soku z cytryny, który wzmocni właściwości zmiękczające pary wodnej.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.

Piekarnik

Źródło zdjęcia: canva/bukharova, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: neonet; solgaz; muratordom

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy