Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać w kuchni liście winogron?
canva/jaboticaba, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni liście winogron?

22 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Liście winogron nie są zbyt popularne w Polsce, jednak w innych częściach świata można znaleźć wiele dań, które je zawierają. Jedną z popularnych metod jest zawijanie w nie mięsnego farszu. Takie danie przypomina w smaku gołąbki.

Liście winogron są wyjątkowo zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Mają działanie przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanki nabłonkowej. Bardzo mocno przyśpieszają gojenie się ran. Ponadto wykazują właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe.

Niżej prezentujemy przepis na liście winogron pod postacią dolmadakii, czyli greckich gołąbków. Przepis ten jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na greckie gołąbki

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 30 marynowanych liści winogron

  • 3 cebule

  • pół szklanki oliwy

  • 200 g ryżu

  • 4 łyżki pinioli

  • 4 łyżki koryntek

  • pęczek koperku

  • pęczek mięty

  • cytryna

  • sól

  • pieprz

Odsącz liście winogron i rozłóż je na czystej ściereczce. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na połowie oliwy. Dodaj do niej piniole, a po chwili ryż, koryntki, koperek i miętę.

Wymieszaj farsz, dopraw go solą i pieprzem. Rozłóż go na liściach i zroluj, wciskając boki liści do środka. Ułóż je w garnku, zalej wodą, sokiem z cytryny, resztą oliwy. Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.

Podawaj z grillowanym mięsem, świeżą sałatką oraz dobrym chlebem skropionym oliwą. Smacznego.

Liście winogron z farszem

Źródło: canva/(alpaksoy, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl; sekrety-zdrowia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy