Smakosze.pl
Owoce aronii

canva/nadezhdanesterova

Prosty przepis na syrop do herbaty z aronii

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Syrop z aronii nie jest jedynie smacznym napojem o pięknej i głębokiej ciemnej barwie. Aronia zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witamina C. Syrop można rozcieńczać wodą lub polewać nim naleśniki.

Syrop z aronii jest doskonałym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, P, witaminy C, wielu składników mineralnych oraz beta-karotenu. Takie bogactwo mikroelementów sprawia, że warto spożywać ją przez cały rok.

Samo przygotowanie zajmuje jedynie kilka etapów, po których można cieszyć się gęstym i odżywczym produktem. Najlepiej sprawdzają się bardzo dojrzałe owoce, które posiadają najwięcej cukru i witamin.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z aronii

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii

  • 500 g cukru

  • garść liści aronii

  • 500 ml wody

Zacznij od umycia owoców pod zimną i bieżącą wodą. Następnie wstaw je na noc do zamrażalnika, gdyż mrożenie eliminuje w nich goryczkę. Tak potraktowane owoce włóż do garnka wraz z liśćmi aronii.

Pierogi z mięsem z rosołu

Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym

CZYTAJ DALEJ

Zalej owoce i liście dwiema szklankami zimnej wody i przykryj garnek pokrywką. Postaw garnek na palniku o średniej mocy i zagotuj płyn. Po rozpoczęciu wrzenia zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut.

Przecedź sok przez sitko. Sok wlej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, przelej syrop do wyparzonej i czystej szklanej butelki.

Syrop z aronii

Źródło: canva/anytka, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >