Prosty przepis na syrop do herbaty z aronii
Syrop z aronii nie jest jedynie smacznym napojem o pięknej i głębokiej ciemnej barwie. Aronia zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witamina C. Syrop można rozcieńczać wodą lub polewać nim naleśniki.
Syrop z aronii jest doskonałym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, P, witaminy C, wielu składników mineralnych oraz beta-karotenu. Takie bogactwo mikroelementów sprawia, że warto spożywać ją przez cały rok.
Samo przygotowanie zajmuje jedynie kilka etapów, po których można cieszyć się gęstym i odżywczym produktem. Najlepiej sprawdzają się bardzo dojrzałe owoce, które posiadają najwięcej cukru i witamin.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na syrop z aronii
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
1 kg owoców aronii
500 g cukru
garść liści aronii
500 ml wody
Zacznij od umycia owoców pod zimną i bieżącą wodą. Następnie wstaw je na noc do zamrażalnika, gdyż mrożenie eliminuje w nich goryczkę. Tak potraktowane owoce włóż do garnka wraz z liśćmi aronii.
Zalej owoce i liście dwiema szklankami zimnej wody i przykryj garnek pokrywką. Postaw garnek na palniku o średniej mocy i zagotuj płyn. Po rozpoczęciu wrzenia zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut.
Przecedź sok przez sitko. Sok wlej z powrotem do czystego garnka, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, przelej syrop do wyparzonej i czystej szklanej butelki.
Źródło: canva/anytka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl