Smakosze.pl
Babka ziemniaczana

commons.wikimedia/Zuzanna K. Filutowska by-sa/3.0

Jak zrobić kultową babkę ziemniaczaną?

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Babka ziemniaczana jest jedną z klasycznych potraw wschodniej Polski. Jest sycącym daniem, składającym się głównie z ziemniaków, a także z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Stanowi doskonały samodzielny posiłek, gdyż jeden kawałek potrafi nasycić na cały dzień.

Babka ziemniaczana jest swojskim sposobem na napełnienie brzuchów wygłodniałych domowników po całym dniu pracy. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kucharskich.

Doskonale pasują do niej najróżniejsze surówki i dodatki, jednak najlepiej smakuje wraz z kilkoma kiszonymi ogórkami oraz świeżymi pomidorami koktajlowymi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na babkę ziemniaczaną

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków

  • 200 g kiełbasy

  • 200 g smalcu ze skwarkami

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • duża garść szczypiorku

  • po łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki

  • bułka tarta

Na początku dokładnie umyj wszystkie ziemniaki z pozostałości po uprawie i transporcie. Następnie obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru wody.

Pierogi z mięsem z rosołu

Niezawodny przepis Kuronia na pierogi z mięsem rosołowym

CZYTAJ DALEJ

Wbij do kartofli dwa jajka, dodaj trzy łyżki mąki pszennej, a także po łyżeczce soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki. Wymieszaj ciasto bardzo dokładnie, po czym wrzuć do niej drobno pokrojoną kiełbasę podsmażoną na smalcu oraz szczypiorek.

Ponownie wymieszaj masę. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę i 50 minut. Smacznego.

Babka ziemniaczana

Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >