Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać w kuchni wiosenne grzyby?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.03.2021 01:00

Jak wykorzystać w kuchni wiosenne grzyby?

Wiosenne grzyby w kuchni
pixabay/fjord77

Smakowite grzyby zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Mało kto spodziewałby się, że grzyby można znaleźć nawet wczesną wiosną.

Wiosenne grzyby w naszych lasach

Nie da się ukryć, że grzyby często goszczą w daniach kuchni polskiej. Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę od Magdy Gessler. Dziś pod lupę weźmiemy grzyby, które zawitały do nas wraz z początkiem wiosny.

Grzyby mają wiele odmian i ich zbieraniem powinny zajmować się wyłącznie doświadczone osoby. Beata Bilska-Zaleska zna się na grzybach jak mało kto. W rozmowie z portalem Naszemiasto Szczecinek podzieliła się swoimi obserwacjami.

Okazuje się, że w polskich lasach można natknąć się na czarki szkarłatne oraz smardze. Pierwszy z gatunków charakteryzuje się kapeluszem, który wygląda trochę jak miseczka z czerwonym wnętrzem. Beata Bilska-Zaleska wyjaśniła, że są to pierwsze wiosenne jadalne grzyby. Czasami można je napotkać już w lutym.

(Wikipedia / Jordi Corbera / CC BY-SA 3.0)

Jak wykorzystać czarkę szkarłatną w kuchni?

Charakterystyczne grzyby cechują się niecodzienną konsystencją. Niektórzy porównują ją do rzodkiewki, ponieważ identycznie chrupie, w trakcie zajadania na surowo. Czarka szkarłatna dobrze smakuje z dodatkiem soli. 

Oczywiście grzyby możemy również ugotować. Wówczas czarka staje się sprężysta. Jej tekstura może zainteresować wielu smakoszy. Grzyby pokrojone w cienkie plastry warto dodać, chociażby do sałatek.

Smardze są wyjątkowym smakołykiem

Smardze także już można znaleźć podczas wyprawy do lasu. Jednak nie możemy ich stamtąd zabrać, ponieważ objęte są ochroną. Smardze możemy zbierać tylko na terenie ogródka lub działki. Tam również zdarza im się pojawiać.

Jeśli już znajdziemy te grzyby, wówczas warto zwrócić uwagę na ich wyjątkowy aromat, który przypomina trochę orzechy. Idealnie nadają się jako dodatek do sosów i zup. Niektórzy uważają smardze za jedne z najszlachetniejszych grzybów.

(Wikipedia / Andreas Kunze / CC BY-SA 3.0)

Gdzie szukać wiosennych grzybów?

Czarki szkarłatne możemy znaleźć w wilgotnych miejscach. Dobrze rosną w okolicach leśnych strumieni i potoków. Często rosną na butwiejącym drewnie, które zapewnia im odpowiednie warunki. Z pewnością warto udać się na spacer i sprawdzić, czy nie pojawiły się w pobliskim lesie.

Nie nastawiajmy się na ogromne zbiory, ponieważ sezon na grzyby jeszcze się nie rozpoczął. Na to przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Warto wiedzieć, które z grzybów są najzdrowsze. Niektóre z gatunków mogą wywołać spore zaskoczenie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Wikipedia; Naszemiasto Szczecinek

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby