Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczyste pulpety bez smażenia

Idealnie soczyste pulpety bez smażenia

Idealnie soczyste pulpety bez smażenia
canva/Lcc54613

Nie ma chyba smakosza, który odmówiłby sobie smacznych pulpetów. Dania smażone są jednak ciężkostrawne. Mamy rozwiązanie tego dylematu — przepis na smaczne i lekkie pulpety gotowane. Wyjdą soczyste, aromatyczne i tak pyszne, że już nie wrócicie do tradycyjnego sposobu przyrządzania. Skusicie się?

Zdradziliśmy wam już smaczną recepturę na pulpety z dorsza. Pisaliśmy też jak przyrządzić ten specjał w sosie koperkowym. Tym razem mamy dla was patent na delikatne i niezwykle lekkie pulpety gotowane. Dodatek ziół i sposób przyrządzenia sprawiają, że mięsne kulki są soczyste i wyjątkowo smaczne.

Przepis na wyśmienite pulpety bez smażenia

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 średnie cebule

  • 3 jaja

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 3/4 łyżeczki soli

  • woda

Przygotowanie:

Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Bułkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy zmięknie dokładnie odcisnąć i dodajemy ja do mięsa. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy starannie.

Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż się zeszkli. Przestudzoną łączymy z mięsem. Wbijamy jaja, wsypujemy przyprawy. Masę wyrabiamy dłońmi i formujemy z niej okrągłe kotleciki.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy pulpety i gotujemy je przy niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Podajemy je z wybranym sosem, kaszą i surówką. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką ziół prowansalskich, możecie przygotować własną mieszankę ziół. Smaczne będą np. suszona bazylia i oregano. Spróbujcie także dodać tymianku. Będzie idealny zwłaszcza wtedy, gdy podacie pulpety z buraczkami.

Pulpety smakują doskonale z sosem pomidorowym
Pulpety smakują doskonale z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram