Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić błyskawiczną sałatkę jarzynową?
canva/artlensfoto

Jak zrobić błyskawiczną sałatkę jarzynową?

8 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka jarzynowa tradycyjnie wymaga nieco wysiłku i zainwestowanego czasu, aby przygotować ją od początku do końca. Nie zawsze ma się jednak wolną chwilę, aby zająć się długim gotowaniem - w takiej sytuacji z pomocą przychodzi poniższy przepis. Prezentowana przez nas receptura na ekspresową sałatkę z 5 głównych składników pozwala sporządzić ją w mniej niż 10 minut.

Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków podczas każdej uroczystości - święta, urodziny czy wykwintny obiad bez okazji przyzwyczaiły nas do obecności miski z sałatką. Konieczność długiego gotowania warzyw jest jednak stresująca, więc mamy znacznie lepsze rozwiązanie.

Dzisiejszy przepis wymaga zarezerwowania jedynie kilku minut na pichcenie, które i tak w większości składa się jedynie z krojenia produktów. Dzięki temu zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne obowiązki.

Przepis na ekspresową sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 5 jajek

  • 2 puszki konserwowej marchewki

  • 1 puszka groszku

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 czerwona papryka

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od ugotowania jajek. Wyjmij je na 30 minut przed gotowaniem z lodówki. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Po około 8 minutach wrzenia przełóż jajka do zimnej wody. Szybkie schłodzenie zatrzyma proces gotowania, a także ułatwi obieranie.

Obierz schłodzone jajka ze skorupki i pokrój je w drobną kostkę. Możesz rozdrobnić je przy użyciu specjalnej krajalnicy do jajek. Przełóż je do miski. Marchewkę, groszek oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do jajek.

Paprykę umyj pod bieżącą wodą, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne wraz z pestkami. Pokrój ją w kostkę niewielkiej wielkości i wrzuć ją do miski. Dodaj do składników majonez, jogurt, sól oraz pieprz. Wymieszaj sałatkę i schowaj ją pod przykryciem do lodówki na kilka chwil. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Sałatka jarzynowa

Źródło zdjęcia: canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy