Jak zrobić błyskawiczną sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa tradycyjnie wymaga nieco wysiłku i zainwestowanego czasu, aby przygotować ją od początku do końca. Nie zawsze ma się jednak wolną chwilę, aby zająć się długim gotowaniem - w takiej sytuacji z pomocą przychodzi poniższy przepis. Prezentowana przez nas receptura na ekspresową sałatkę z 5 głównych składników pozwala sporządzić ją w mniej niż 10 minut.
Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków podczas każdej uroczystości - święta, urodziny czy wykwintny obiad bez okazji przyzwyczaiły nas do obecności miski z sałatką. Konieczność długiego gotowania warzyw jest jednak stresująca, więc mamy znacznie lepsze rozwiązanie.
Dzisiejszy przepis wymaga zarezerwowania jedynie kilku minut na pichcenie, które i tak w większości składa się jedynie z krojenia produktów. Dzięki temu zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne obowiązki.
Przepis na ekspresową sałatkę jarzynową
Składniki:
-
5 jajek
-
2 puszki konserwowej marchewki
-
1 puszka groszku
-
1 puszka kukurydzy
-
1 czerwona papryka
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
sól
-
pieprz
Zacznij od ugotowania jajek. Wyjmij je na 30 minut przed gotowaniem z lodówki. Następnie wrzuć je do garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Po około 8 minutach wrzenia przełóż jajka do zimnej wody. Szybkie schłodzenie zatrzyma proces gotowania, a także ułatwi obieranie.
Obierz schłodzone jajka ze skorupki i pokrój je w drobną kostkę. Możesz rozdrobnić je przy użyciu specjalnej krajalnicy do jajek. Przełóż je do miski. Marchewkę, groszek oraz kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do jajek.
Paprykę umyj pod bieżącą wodą, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne wraz z pestkami. Pokrój ją w kostkę niewielkiej wielkości i wrzuć ją do miski. Dodaj do składników majonez, jogurt, sól oraz pieprz. Wymieszaj sałatkę i schowaj ją pod przykryciem do lodówki na kilka chwil. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje