Smakosze.pl Porady Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Mnóstwo osób zapomina o ważnej zasadzie
Fot. Canva/DAPA Images

Jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Mnóstwo osób zapomina o ważnej zasadzie

6 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Poznaj sposób, który sprawi, że ciasto będzie idealne, a w dodatku bez grudek. Zasada jest prosta i skuteczna. Stosuj ją zawsze, a naleśniki będą smakowite.

Naleśniki nie tylko na deser

Przyjęło się, że naleśniki to danie na słodko, które świetnie sprawdzi się także na deser. Naleśniki to także podstawa słonego dania, jakim są krokiety. W każdym z tych przypadków cieniutkie placuszki muszą mieć doskonałą konsystencję.

Ciasto nie może zawierać grudek. Musi być idealnie płynne oraz jednolite, dlatego przeczytaj dalszą część i dowiedz się jak zrobić doskonałe ciasto na naleśniki. Zasada jest bardzo prosta.

ciasto na naleśniki.jpg
Fot. Canva/VELEZGREENE
Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennie

Kolejność jest najważniejsza

Zasada, o której trzeba pamietać, przygotowując ciasto na naleśniki, polega na odpowiedniej kolejności mieszania składników. Wydaje się banalna, ale to właśnie dzięki niej stworzysz doskonałe ciasto bez grudek. W dalszej części przedstawię ci odpowiednią kolejność mieszania składników oraz zdradzę ci, jak zrobić ciasto naleśnikowe.

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • sól

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Przygotowując naleśniki z zasadą odpowiedniej kolejności mieszania, należy rozpocząć od wbicia jajek i roztrzepania ich. Następnie wlej mleko i wymieszaj je z mlekiem. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz odrobinę soli. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlej na nią odrobinę ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj ze słodkimi dodatkami lub wykorzystaj je do stworzenia pysznych krokietów.

smażenie naleśników.jpg
Fot. Canva/Slatan
Jakie jest najlepsze mięso do pierogów z mięsem? Kucharze odradzają jeden rodzaj
Jak przechowywać koperek? Pudełko po lodach nie jest najlepszą opcją
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy