Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników
canva/JulieWild

Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie musisz mieć specjalnej maszynki, aby zrobić domowe lody. Lody śmietankowe są pyszne, puszyste i przygotujesz z nich wspaniałe desery dla najbliższych. Jak zrobić domowe lody śmietankowe? Potrzebujesz tylko 3 składników.

Lody śmietankowe są rewelacyjnym pomysłem na deser w upalne dni. Możemy wykorzystać również sezonowe owoce, bakalie, orzechy i polewy, aby przygotować pucharki lodowe. Do lodów o smaku śmietankowym szczególnie polecam świeże truskawki i maliny. Śmietanka równie dobrze komponuje się również z orzechami i polewą czekoladową lub sosem toffi .

Sekretem puszystych, domowych lodów bez maszynki, jest odpowiednie mrożenie. Co pół godziny musimy wyjąć masę z zamrażalki, dokładnie zmiksować ją na puch i ponownie wstawić do mrożenia. Czynność powtarzamy, dopóki lody nie będą miały idealnej konsystencji.

Jeśli włożymy przygotowaną masę do zamrażalki i nie będziemy jej mieszać, otrzymamy zbrylony kawał mrożonej śmietany, z którą już nic nie zrobimy. Lody musimy mieszać, dzięki czemu będą puszyste i bez trudu nałożymy je do pucharków lub słodkich wafelków.

Domowe lody przygotujesz w wielu smakach- przygotuj również lekkie lody jogurtowe , lody bananowe z dodatkiem kawy i lody truskawkowe , cała rodzina będzie zachwycona.

Przepis na lody śmietankowe

Składniki:

  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%

  • 200 ml mleka

  • 70 g cukru pudru

Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

200 ml śmietanki wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści, wyłącz palnik i odstaw do ostudzenia. Dodaj pozostałą ilość śmietanki, mleko i miksuj przez chwilę.

Masę przelej do pojemnika, najlepiej niższego i szerszego, aby zmieścił się i w lodówce i w zamrażalce. Pojemnik wstaw do lodówki, aby masa dobrze się schłodziła.

Następnie przełóż pojemnik z masą śmietankową do zamrażalki. Co 30 minut wyjmuj lody, dokładnie miksuj masę i ponownie wstawiaj do mrożenia. Po 3-4 godzinach lody są gotowe, podaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Domowe lody śmietankowe w miseczce

Źródło zdjęcia: canva/ klenova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowejroboty.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy