Lody jogurtowe
pixabay

Lody jogurtowe, czyli dietetyczne słodycze

Jogurt już nieraz ratował desery od zbytniej kaloryczności. Można nim zastąpić tak wiele składników, że z pewnością znajdzie się w TOP 3 najpotrzebniejszych produktów w kuchni. Nie inaczej jest w przepisie na dietetyczne lody jogurtowe, które można przygotować na mnóstwo sposobów. W krótkim czasie. Sam proces przygotowania to ok 10 min.

Jogurt już nieraz ratował desery od zbytniej kaloryczności. Można nim zastąpić tak wiele składników, że z pewnością znajdzie się w TOP 3 najpotrzebniejszych produktów w kuchni. Nie inaczej jest w przepisie na dietetyczne lody jogurtowe, które można przygotować na mnóstwo sposobów. W krótkim czasie. Sam proces przygotowania to ok 10 min. Potem już tylko czekaj na efekty!

Lody z jogurtu naturalnego — składniki


W zależności od tego, na jaki smak się zdecydujesz, takie składniki przynieś ze sklepu. Najlepiej nie wybierać twardych produktów, ponieważ blender może sobie z nimi nie poradzić.

Składniki na lody jogurtowe:

  • Gęsty jogurt grecki (250 ml).
  • Zdrowy słodzik (ksylitol, erytrytol lub cukier trzcinowy).

Jako dodatki możesz wybrać:

  • Pulpę z mango.
  • Bazylię (to świetny, orzeźwiający smak, idealny na gorące, wakacyjne popołudnie).
  • Mleczna czekolada.
  • Mrożone owoce (truskawki, jagody).
  • Orzechy włoskie lub arachidowe.
  • Ekstrakt z wanilii i cynamon.


Pamiętaj, że możesz przygotować kilka smaków lodów jednocześnie. Wszystko zależy od czasu, który zarezerwowałaś na przygotowanie tego deseru.

Lody jogurtowe - przepis na przygotowanie


Jogurt grecki przełóż do blendera i… dorzuć kilka wymienionych wyżej składników wraz z naturalną substancja słodzącą. Do uzyskania najbardziej podstawowego smaku potrzebujesz jedynie ekstraktu z wanilii. W połączeniu z cynamonem w kilka chwil przygotujesz słodki deser.


Do bardziej owocowych smaków, użyj pulpy z mango i mrożonych owoców. Wszystko razem zmiksuj za pomocą mocnego blendera i włóż do zamrażarki na 3h. Po tym czasie jogurt będzie mocno zmrożony, jednak nie na tyle aby nie móc uformować z niego kulki.


Pamiętaj, aby mrożonych owoców nigdy nie rozmrażać i zamrażać ponownie. Może to skutkować ostrym zatruciem pokarmowym. Idealnym podłożem do rozwoju bakterii salmonelli jest właśnie zamrażanie i rozmrażanie posiłków. Do mrożonek używaj tylko i wyłącznie blendera o dużej mocy, który poradzi sobie z rozdrobnieniem twardych składników.

Domowe lody, czyli sposób na rodzinny deser


Oczywiście lody jogurtowe możesz traktować tak, jak każde inne i przygotować z nich deser z prawdziwego zdarzenia. Przypomnimy kilka klasyków:

Banana split, czyli średniej wielkości deser z bananami i płynną czekoladą. Składa się z 3 gałek lodów jogurtowych, bitej śmietany i owoców.
Deser z lodami jogurtowymi i ciepłym sosem z malin. Połączenia ciepłych sosów z zimnymi słodyczami lub… ciepłych ciast (szarlotka) z zimnymi lodami to absolutny hit. Niesamowite doznania dla zmysłów, dzięki lodom jogurtowym, będą również dietetyczne.


Cafe affogato. Totalny klasyk prosto z Włoch. Mocne espresso w połączeniu z lodami waniliowymi to trafny wybór o każdej porze dnia. Nutka minimalistycznego luksusu i uczta dla zmysłów.
Inne pomysły na podanie lodów jogurtowych


Lody jogurtowe to nie tylko desery. Bez problemu przygotujesz także zdrowe lody na patyku. Potrzebujesz do tego specjalnej foremki oraz patyczków. Mogą to być ekologiczne patyczki do lodów, zrobione np. z płatków owsianych lub innego materiału wielokrotnego użytku.


Skoro o foremkach mowa, świetnie sprawdzą się także silikonowe foremki do tradycyjnego lodu. Serduszka, kostki, kwiaty, a nawet bardziej skomplikowane kształty, jak np. samochodziki uatrakcyjnią słodkie danie dla dzieci.

Domowy sorbet


Do 2 gałek lodów jogurtowych sorbet pasuje idealnie. Odświeżający, słodki i rozpływający się w ustach. Przygotowanie dodatkowej gałki sorbetu do deseru nie zajmie Ci dużo czasu. Mrożone owoce po prostu rozdrobnij w blenderze i dodaj naturalny słodzik. Erytrytol dla osób dbających o linię (ma blisko zero kalorii w 1 łyżeczce) lub ksylitol, który nie wprowadza żadnych dodatkowych zapachów do lodów.


Do sorbetu warto dolać kilka kropel soku z limonki. To podkreśli wakacyjny smak i wzbogaci deser o cenną witaminę C, która z kolei pozwala lepiej przyswajać żelazo z posiłków lub suplementów diety.


Domowy sorbet mrozi się nieco dłużej niż lody jogurtowe. Potrzebuje min, 12h w zamrażarce, zatem warto pomyśleć o jego przygotowaniu dzień przed zaproszeniem do siebie gości.

Następny artykuł