Smakosze.pl
Lody truskawkowe

pixabay.com

Domowe lody truskawkowe

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Nie istnieje wiele osób, które nie lubią lodów. Gdy tylko na dworze robi się cieplej, przed lodziarniami ustawiają się ogromne kolejki osób, które chcą poczuć smak lata zamknięty w kilku gałkach. Ale czy kiedykolwiek pomyśleliście o tym, żeby zrobić własne lody w domu? Dzięki temu możecie być pewni ich składu i wciąż mieć pod ręką zapas swoich ulubionych lodów truskawkowych.

Lody truskawkowe przepis podstawowy

Istnieje mnóstwo przepisów na lody, mogą to być lody wegańskie, lody bez jajek, fit lody czy sorbety. Poniżej przedstawimy Wam wszystkie możliwości, żebyście sami mogli zadecydować, który przepis najbardziej Wam odpowiada. Albo też żebyście mieli pretekst do zjedzenia większej ilości lodów, w celu przetestowania, który przepis daje najlepsze efekty :)

Na początku przepis podstawowy na lody truskawkowe z dodatkiem jajek:

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek

  • 5 żółtek

  • 150 g cukru

  • 500 ml śmietany 36%

Przygotowanie:

  • Truskawki dokładnie umyć, by wyczyścić je z piasku, następnie z każdej wyciągnąć szypułkę. Umyte truskawki przesypać do miski i dokładnie zblendować.

  • Do czystej miski wbić 5 żółtek i dodać do nich 200 g cukru.

  • Do małego garnka wlać śmietankę i nieco ją podgrzać, następnie dodać do niej masę z żółtek i cukru, stopniowo mieszając cały czas trzepaczką. Podgrzewać do czasu, aż masa zrobi się gęsta.

  • Masę z garnka przelać do miski z truskawkami i wszystko dokładnie wymieszać, do powstania stosunkowo gładkiej masy.

  • Gotową już masę na lody przelać do pojemnika i ostudzić, a następnie włożyć do zamrażalnika.

  • Lody powinny być gotowe po kilku godzinach, w zależności od tego, jak mocno chłodzi Twoja zamrażarka.

Lody truskawkowe przepis bez jajek

Jeśli do wyrobu lodów nie chcecie używać jajek, istnieje też taka możliwość. W tym przypadku zamiast żółtek użyjemy serka mascarpone, który będzie zwierał całą konsystencję i nada lodom puszystości.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek

  • 5 łyżek cukru

  • 250 g serka mascarpone

  • 300 g śmietany 30%

Przygotowanie:

  • Truskawki umyć dokładnie i pozbyć się szypułek, a następnie przełożyć truskawki do garnka.

  • Do truskawek dosypać 2 łyżki cukru, nastawić palnik na średnią moc i podgrzewać do momentu, aż z truskawek wypłynie sok, a cukier się rozpuści.

  • Po podgrzaniu truskawek odstawić je do wystygnięcia, a następnie wsadzić do lodówki.

  • Do miseczki wlać śmietankę, dodać serek mascarpone i trzy łyżki cukru, wymieszać i również odstawić do lodówki.

  • Gdy masa ze śmietany i mascarpone będzie już schłodzona, wyjąć ją z lodówki i ubić mikserem początkowo na niskich obrotach, z czasem coraz bardziej zwiększając moc. Ubijać krem do momentu, aż konsystencja zrobi się gęstsza i zwarta, powinno to trwać około 2-3 minut.

  • Ubity krem przełożyć do większej miski.

  • Następnie wyciągnąć z lodówki garnek z truskawkami i całą jego zawartość przesypać do miski z ubitym kremem, wszystko wymieszać razem na niskich obrotach miksera.

  • Taką masę na lody przełożyć do pudełka i wsadzić do zamrażalnika, lody powinny być gotowe po kilku godzinach. W trakcie mrożenia możesz je również zamieszać, żeby uniknąć powstawania grudek lodu.

Lody truskawkowe fit bez cukru

Słodycze są pyszne, ale bywają zgubne. Podobnie jest w przypadku lodów, które szczególnie w letnim okresie możemy jeść w dużych ilościach. Jeśli chcemy ograniczyć spożywanie cukru, ale wciąż nie rezygnować z jedzenia lodów, jest na to sposób - lody bez dodatku cukru. W tym przypadku można pokusić się o stwierdzenie, że nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ich całkiem sporo! Szczególnie, że sezon na truskawki nie jest długi, a domowe lody truskawkowe to jeden z najprzyjemniejszych sposobów, w jaki można rozkoszować się spożywaniem tych owoców.

Składniki:

  • 300 g truskawek

  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego

  • 2 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:

  • Truskawki dokładnie umyć i usunąć z nich szypułki.

  • Umyte truskawki włożyć do blendera i dokładnie zmiksować.

  • Następnie dodać jogurt naturalny i ksylitol i wymieszać do powstania dość gładkiej masy.

  • Przygotowaną masę na lody włożyć do pojemnika i mrozić przez kilka godzin.

undefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >