Szybka polewa toffi do ciast i deserów
Polewa toffi jest szybką i smaczną polewą, którą udekorujesz ciasta, torty, desery. Polewa jest słodka, gęsta i świetnie komponuje się z lodami, bitą śmietaną, goframi, naleśnikami, kawą. Poznaj przepis na szybką i uniwersalną polewę toffi.
Polewa toffi jest genialną polewą do dekoracji serników i ciast z bitą śmietaną. Polejesz nią również gofry i naleśniki. Polewa doskonale sprawdzi się również do przygotowania pysznych, smakowych kaw z syropami i śmietaną, a także do dekoracji deserów lodowych. Przygotuj domowe lody jogurtowe, które z polewą smakują doskonale. Lody są dietetyczne, więc możesz sobie pozwolić na solidną porcję słodkiego toffi.
Z przepisu uzyskasz ponad szklankę polewy. Toffi, którego nie wykorzystasz przełóż do małego słoiczka i wstaw do lodówki. Przed ponownym wykorzystaniem podgrzej polewę delikatnie, aby wróciła do płynnego stanu. Polewa toffi może stać w lodówce przez wiele tygodni, dzięki czemu możesz długo cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Przepis na szybką polewę toffi
Składniki:
250 g cukru brązowego
łyżka miodu
100 ml wody
250 ml mleka
szczypta soli
Jak przygotować szybką polewę toffi?
Na suchą patelnię wsyp cukier, dodaj wodę, miód i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż powstanie gęsty sos. Dodaj mleko i dokładnie mieszaj trzepaczką ręczną do uzyskania gęstej polewy toffi.