Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka polewa toffi do ciast i deserów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2021 01:00

Szybka polewa toffi do ciast i deserów

Szybka polewa toffi
canva/pixelshot

Polewa toffi jest szybką i smaczną polewą, którą udekorujesz ciasta, torty, desery. Polewa jest słodka, gęsta i świetnie komponuje się z lodami, bitą śmietaną, goframi, naleśnikami, kawą. Poznaj przepis na szybką i uniwersalną polewę toffi.

Polewa toffi jest genialną polewą do dekoracji serników i ciast z bitą śmietaną. Polejesz nią również gofry i naleśniki. Polewa doskonale sprawdzi się również do przygotowania pysznych, smakowych kaw z syropami i śmietaną, a także do dekoracji deserów lodowych. Przygotuj domowe lody jogurtowe, które z polewą smakują doskonale. Lody są dietetyczne, więc możesz sobie pozwolić na solidną porcję słodkiego toffi.

Z przepisu uzyskasz ponad szklankę polewy. Toffi, którego nie wykorzystasz przełóż do małego słoiczka i wstaw do lodówki. Przed ponownym wykorzystaniem podgrzej polewę delikatnie, aby wróciła do płynnego stanu. Polewa toffi może stać w lodówce przez wiele tygodni, dzięki czemu możesz długo cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.

Przepis na szybką polewę toffi

Składniki:

  • 250 g cukru brązowego

  • łyżka miodu

  • 100 ml wody

  • 250 ml mleka

  • szczypta soli

Jak przygotować szybką polewę toffi?

Na suchą patelnię wsyp cukier, dodaj wodę, miód i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż powstanie gęsty sos. Dodaj mleko i dokładnie mieszaj trzepaczką ręczną do uzyskania gęstej polewy toffi.