Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Naleśniki można przyrządzić wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Mamy cały wachlarz różnych opcji. Najważniejsze jest jednak, by ich baza, czyli ciasto było odpowiednio przygotowane. Wtedy będą lekkie i puszyste. Dzięki paru naszym trikom usmażysz idealne naleśniki.
Istnieje parę sposobów na to, by ciasto na naleśniki było idealne. Niektórzy chłodzą je na godzinę przed smażeniem. Ma to sens, jeśli zależy nam na tym, by były one bardzo lekkie i puszyste . Mieszanie mąki pszennej i wody powoduje wytwarzanie się glutenu.
Jest to łańcuch białek, który można sobie wyobrazić jako wewnętrzną siateczkę łączeń, która nadaje ciastu elastyczność i strukturę. To z jego powodu na przykład ciasto na pizzę się charakterystycznie ciągnie, gdy jest ugniatane. Chłodzenie ciasta zmniejsza siłę wiązania glutenu, dzięki czemu naleśniki są bardziej kruche i miękkie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Triki na lekkie i puszyste naleśniki
Inni z kolei uważają gluten za sekret receptury idealnych naleśników, które wychodzą idealnie, nawet bez jajka. Zastosowanie tego triku wymaga, by mąka lub odrobina wody, którą wlewamy, była ciepła. Ciepło wzmaga działanie glutenu. Takie ciasto również odstawiamy, aby gluten zawiązał, ale na kilka minut.
Przy obydwu sposobach należy uważać, by naleśniki nie wyszły zbyt gumowe. Przyczyną tego może być zbyt długie ich smażenie na nieodpowiednio rozgrzanej patelni.
Jeśli Twoje naleśniki nieznośnie się rozpadają mimo starannego smażenia, sprawdź jeszcze inny sposób.
Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, wiele osób dodaje do n iego wody gazowanej zamiast zwykłej. Amatorzy tej metody twierdzą, że uwalniające się i pękające podczas smażenia pęcherzyki dwutlenku węgla z wody gazowanej sprawiają, że ciasto jest bardziej napowietrzone.
Nie jest to sposób dobrze znany w Polsce, ale niektórzy w tym celu zamiast wody wykorzystują piwo.
Źródło: Canva (DAPA Images)
Jasne piwo o łagodnym smaku nie tylko spełni rolę wody, ale zawarte w nim drożdże dodadzą ciastu jeszcze lepszej konsystencji. No i oczywiście uzyskamy ciekawy, lekki posmak piwa. Większość przepisów podaje p roporcje ½ szklanki piwa na dwie szklanki mleka.
Jeśli naleśniki rozpadają Ci się przy przerzucaniu na drugą stronę to możliwe, że za szybko próbujesz to zrobić. Poczekaj, aż powierzchnia naleśnika przestanie być mokra błyszcząca, a krawędzie zaczną brązowieć, zanim spróbujesz go przerzucić.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Haps