Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Kulinarny sukces w znacznej mierze zależy od ciasta. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Jakub Kuroń podzielił się swoim sposobem. Mistrz kuchni stawia na dodatek w postaci żółtka.
Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Niektórzy nie dodają do niego jajek. Jednak Jakub Kuroń nie zalicza się do tego grona. W jego recepturze oprócz jajek możemy natknąć się na dodatkowe żółtko. Przepis jest banalnie prosty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealne ciasto na pierogi od Jakub Kuronia
Nie da się ukryć, że pierogi na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Istnieje wiele przepisów na ten specjał. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na pierogi dominikańskie . Tym razem skupimy się na samym cieście.
Nie od dziś wiadomo, że Jakub Kuroń zna się na kulinariach jak mało kto. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o jego recepturze na kotlety mielone . Na internetowej stronie Jakuba Kuronia można natknąć się na przepis, dzięki któremu uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Okazuje się, że Jakub Kuroń wzbogaca ciasto na pierogi o jajka. Oprócz nich wśród składników możemy natknąć się na żółtko . Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania idealnego ciasta na pierogi?
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
50 g masła
-
1 żółtko
-
2 jajka
-
150 ml gorącej wody
Niezawodny przepis na ciasto na pierogi
Na początku mąkę przesiewamy razem z solą na blat. Mieszankę wzbogacamy o masło pokrojone na kawałki . Całość zagniatamy tak, by połączyć wszystkie składniki. Dodajemy dwa jajka i jedno żółtko.
Produkty mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy do nich wody. Jednocześnie wyrabiamy ciasto. Powinno osiągnąć odpowiednią konsystencję, gdy z łatwością zacznie odchodzić o dłoni . Ciasto wyrabiamy do momentu, w którym stanie się miękkie i gładkie.
Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie możemy je zwałkować i wyciąć okręgi przy użyciu szklank i. Na środku każdego z nich umieszczamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.
Canva / Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuron.com.pl