Jak zrobić idealne jajko na miękko?
Jajka na miękko są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli śniadania. Przeważnie smakoszom zależy na tym, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Taki efekt osiągniemy, jeśli jajka ugotujemy w odpowiedni sposób. Najlepiej wyjąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, a następnie wstawić je do wrzącej wody.
Smakowite jajka na miękko niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy regularnie sięgają po nabiał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jajka na miękko wyjdą perfekcyjnie
Z całą pewnością jajka na miękko można uznać za jeden z kulinarnych klasyków. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć . Liczne grono smakoszy z całego świata chętnie sięga po jajka w tym wydaniu.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsze są jajka na miękko, czy na twardo . Tym razem nasza uwaga w znacznej mierze skupi się na samej kwestii gotowania. Niezwykle istotne jest przestrzeganie kilku prostych zasad.
Idealne jajka na miękko cechują się płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Aby osiągnąć taki rezultat, musimy pamiętać, by gotować je w odpowiedni sposób. Na początku należy wyjąć jajka z lodówki i pozwolić im na przyjęcie temperatury pokojowej .
Niektórzy smakosze jajka umieszczają najpierw w zimnej wodzie i odmierzają czas od wrzenia. O wiele lepiej sprawdza się wstawianie nabiału od razu do wrzątku . Wówczas mamy pewność co do czasu gotowania jajek.
Jak gotować jajka na miękko?
Jajka należy delikatnie wstawić do wrzącej wody. Pomocna w tym zadaniu jest łyżka. Dzięki temu, że będą miały one temperaturę pokojową, nie popękają . W zależności od tego, jak duże są nasze jajka, tak długo powinno trwać gotowanie. Najlepiej stosować się do poniższych wytycznych.
Jajka o rozmiarze S powinny gotować się przez 3,5 minuty. Z kolei nabiał mający wielkość M trzymamy we wrzątku przez 4 minuty. Rzecz jasna najdłużej gotujemy jajka L. One potrzebują 5,5 minuty.
Podczas przygotowywania jajek na miękko, warto mieć również na uwadze fakt, że po umieszczeniu nabiału w wodzie, jej temperatura się obniży. W takiej sytuacji po umieszczeniu jajek w garnku, powinniśmy zwiększyć ogień, aby ponownie doprowadzić wodę do wrzenia .
Jak widać, idealne jajka na miękko są proste w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z tym daniem. Godny uwagi jest również artykuł o błędzie popełnianym w trakcie przyrządzania jajecznicy .
Canva / Josef Mohyla
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile; Ania Gotuje