Smakosze.pl
jajecznica

canva/Kwangmoozaa

Najczęstszy błąd w przyrządzaniu jajecznicy

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jajecznica to jedna z tych potraw, którą chętnie przyrządzamy na nasze śniadania. Niestety sporo osób popełnia błąd podczas jej przyrządzenia. Przez to jej konsystencja staje się wodnista, a potrawa traci na swoim smaku.

Wiele osób dodaje do jajecznicy mleko. Kucharze łapią się za głowy, ponieważ ten dodatek psuje smak tego uwielbianego dania. Dlaczego lepiej powstrzymać się przed dodaniem go do jajecznicy?

Dlaczego nie warto dodawać mleka do jajecznicy?

Okazuje się, że dodatek mleka po prostu zaburza naturalne proporcje tłuszczu i białka w jajecznicy. Wlewając je do dania, wydłużamy czas jego przyrządzania. Zbyt długo gotowane białko staje się włókniste, a nasza jajecznica traci idealną konsystencję.

Jak powinna wyglądać idealna jajecznica? Przede wszystkim powinna zawierać minimalną ilość składników. Najlepiej, gdy składa się ona jedynie z jaj oraz z naszych ulubionych przypraw. Warto ją wzbogacić m.in. o ziele angielskie, o czym pisaliśmy tutaj.

Danie może wzbogacić o przeróżne dodatki. Poczynając od klasycznego boczku do sezonowych kurek lub nawet szparag. O czym jeszcze musimy pamiętać smażąc jajecznicę?

Prosty sposób na pyszną jajecznicę

Jajecznica będzie jeszcze lepsza, jeśli będziemy ją gotować na małym ogniu, a gdy tylko jajka zaczną się ścinać delikatnie wymieszamy je, a następnie zmniejszymy temperaturę.

Do ich ubijania wystarczy jedynie widelec, gdy będziemy za długo wykonywać tę czynność, to mogą one po prostu stracić swoją konsystencję, a nasza jajecznica po prostu nie będzie tak apetyczna, jak planowaliśmy.

Jeśli uwielbiasz kremową jajecznicę, zacznij jej przygotowywanie na zimnej patelni wraz z masłem często mieszając. Zdejmij ją z ognia, w momencie gdy stanie się ona gorąca i w dalszym ciągu energicznie ją mieszaj.

Co ciekawe zaleca się podawanie tego dania zawsze na gorącym talerzu, ponieważ dzięki temu nie straci swojej temperatury i będzie dłużej świeża.

Polecamy również nasz tekst, z którego dowiesz się, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajka sadzone. Co ciekawe nie jest to, ani masło, ani olej. Artykuł znajdziesz pod tym linkiem

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >
zbieranie grzybów

Porady

Jakich zasad przestrzegać podczas grzybobrania?

Czytaj więcej >
kawa z przyprawami

Porady

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >
Otwieranie słoika

Porady

Jak z łatwością otworzyć słoik?

Czytaj więcej >
Przecedzanie rosołu

Porady

Czy trzeba przecedzać rosół po ugotowaniu?

Czytaj więcej >
mirabelki

Porady

Co można zrobić z dojrzałych mirabelek?

Czytaj więcej >