Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najczęstszy błąd w przyrządzaniu jajecznicy
Monika Dec
Monika Dec 25.03.2022 23:01

Najczęstszy błąd w przyrządzaniu jajecznicy

jajecznica
canva/Kwangmoozaa

Wiele osób dodaje do jajecznicy mleko. Kucharze łapią się za głowy, ponieważ ten dodatek psuje smak tego uwielbianego dania. Dlaczego lepiej powstrzymać się przed dodaniem go do jajecznicy?

Dlaczego nie warto dodawać mleka do jajecznicy?

Okazuje się, że dodatek mleka po prostu zaburza naturalne proporcje tłuszczu i białka w jajecznicy. Wlewając je do dania, wydłużamy czas jego przyrządzania. Zbyt długo gotowane białko staje się włókniste, a nasza jajecznica traci idealną konsystencję.

Jak powinna wyglądać idealna jajecznica? Przede wszystkim powinna zawierać minimalną ilość składników. Najlepiej, gdy składa się ona jedynie z jaj oraz z naszych ulubionych przypraw. Warto ją wzbogacić m.in. o ziele angielskie, o czym pisaliśmy tutaj.

Danie może wzbogacić o przeróżne dodatki. Poczynając od klasycznego boczku do sezonowych kurek lub nawet szparag. O czym jeszcze musimy pamiętać smażąc jajecznicę?

Prosty sposób na pyszną jajecznicę

Jajecznica będzie jeszcze lepsza, jeśli będziemy ją gotować na małym ogniu, a gdy tylko jajka zaczną się ścinać delikatnie wymieszamy je, a następnie zmniejszymy temperaturę.

Do ich ubijania wystarczy jedynie widelec, gdy będziemy za długo wykonywać tę czynność, to mogą one po prostu stracić swoją konsystencję, a nasza jajecznica po prostu nie będzie tak apetyczna, jak planowaliśmy.

Jeśli uwielbiasz kremową jajecznicę, zacznij jej przygotowywanie na zimnej patelni wraz z masłem często mieszając. Zdejmij ją z ognia, w momencie gdy stanie się ona gorąca i w dalszym ciągu energicznie ją mieszaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Jajka