Jak zrobić idealnie miękkie kluski śląskie? Najlepsze gospodynie mają swój patent
Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, np. rolady wołowej, zrazów, pieczeni. Niestety często kluski wychodzą bardzo twarde, przez co psują całe danie. Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Znamy najlepszy patent.
Sekretem idealnych klusek śląskich są składniki i proporcje. Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Kluski przygotowujemy z ziemniaków klasycznych, a więc ani za bardzo wodnistych, ani zbyt mącznych. Z wodnistych odmian ciasto nie będzie zwarte, z mącznych natomiast kluski wyjdą twarde.
Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Bardzo ważne jest odmierzenie kluczowych składników, czyli ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Idealnie proporcje to sekret najlepszego smaku i delikatnego ciasta. Nie róbmy więc klusek "na oko", skorzystajmy z wagi kuchennej.
Do klusek śląskich możemy wykorzystać również ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Jeśli przygotowaliśmy więcej klusek, możemy je zamrozić i zjeść później. Mrozimy wyłącznie surowe kluski, ugotowane nie nadają się do długiego przechowywania w zamrażalniku.
Przepis na miękkie kluski śląskie, kluczowe są proporcje
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
jajko
-
280 g mąki ziemniaczanej
-
łyżeczka soli
Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Wychodzą za każdym razem, każdy będzie prosił o dokładkę
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i odstaw. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do większej miski.
Następnie wbij jajko, wsyp mąkę, łyżeczkę soli i zacznij wyrabiać masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podziel na trzy części i z każdej uformuj wałeczek, następnie potnij go na mniejsze kawałki.
Z każdego kawałka ciasta uformuj niedużą kulkę, w każdej zrób dziurkę. Kluski śląskie gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia.
Kluski śląskie będą świetnym dodatkiem do obiadu. Podaj je z roladą wołową , bitkami wołowymi w sosie grzybowym lub z ulubioną pieczenią. Cała rodzina zje taki obiad ze smakiem, do obiadu przygotuj również surówkę z czerwonej kapusty lub kapusty pekińskiej, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki
-
Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad
-
Dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach robi się zielony? Zdradzamy, czy jest się czego obawiać
Źródło: newsy.gotujmy