Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?
canva/kabVisio

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

29 stycznia 2022

Najzdrowszą wersją jajecznicy jest ta, w której białka są dobrze ścięte, a żółtka wciąż płynne. Przygotowanie potrawy w takiej postaci wymaga uważnego mieszania podczas smażenia. Zacznijcie od białka, a wszystko się uda.

Jaja wbrew popularnej opinii o byciu niezdrowym produktem, mają pozytywny na nasz organizm. Wszystko dlatego, że żółtko stanowi doskonałe źródło witaminy E, karotenoidów, luteiny czy zeaksantyny. Składniki te pełnia istotną funkcję m.in. w utrzymaniu zdrowych oczu.

Żeby w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, żółtko należy spożyć w postaci możliwie jak najbardziej płynnej. Dobrym wyborem będzie zatem zjedzenie jaja na miękko czy zrobienie delikatnie ściętej jajecznicy. Podpowiadamy jak przyrządzić ją tak, by wyciągnąć z niej jak najwięcej.

Przepis na pyszną jajecznicę z płynnym żółtkiem

Składniki:

  • 5 jajek zerówek

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • odrobina szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wbijamy jaja. Zmniejszamy moc palnika do średniej. Za pomocą szpatułki mieszamy ścinające się białko. Robimy to ostrożnie — tak, aby nie zmącić żółtka. Chcemy je pozostawić płynne na tym etapie.

Gdy prawie całe białko jest ścięte, patelnię zestawiamy na chwilę z ognia. Doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem, wsypujemy posiekany szczypiorek.

Ponownie podgrzewamy danie i mieszamy całość przez chwilę, by żółtka nieco się ścięły, lecz tylko trochę. Podajemy ze świeżym pieczywem i innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: Aby uzyskać idealną konsystencję jajecznicy, użyjcie jaj w temperaturze pokojowej. Czas przygotowania śniadania będzie krótszy, a my nie zetniemy żółtka zbyt mocno, bo ogrzeje się ono wprost od białka.

Po więcej pomysłów na pyszną śniadaniową jajecznicę zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na jajecznicę z brokułami . Dowiecie się też jak zrobić zdrową i delikatną jajecznicę na parze . Sprawdźcie koniecznie.

Jajecznica z dodatkami
Nie ma lepszego śniadania niż jajecznica z ulubionymi dodatkami

Źródło zdjęcia: canva/bernjuer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kingaparuzel, kuchnia.wp, biotalerz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy