Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić olej marchewkowy?
canva/Premkamon Bun

Jak zrobić olej marchewkowy?

4 marca 2022

Naturalny kosmetyk i pyszny dodatek do sałatek w jednym? Olej marchewkowy sprawdzi się w obu sytuacjach. Prosta mikstura urozmaici wasze dania i pomoże w pielęgnacji całego ciała. Koniecznie ją wypróbujcie.

Olej marchewkowy jest nietuzinkowym dodatkiem do sałatek czy makaronów. Można go z powodzeniem nakładać bezpośrednio na twarz, włosy i ciało. Regularne korzystanie pomoże nam odbudować zniszczone włosy i paznokcie, nawilży wysuszoną skórę i wyrówna kolor cery.

Jak zrobić aromatyczny olej marchewkowy?

Przygotowujemy kilka średnich marchewek, olej słonecznikowy i sporą butelkę z ciemnego szkła. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, by następnie zetrzeć je na tarce o małych oczkach.

Powstałe wiórki przekładamy do naczynia i zalewamy je olejem, tak by tłuszcz przykrył marchew. Butelkę zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie. Codziennie mieszamy jej zawartość , delikatnie potrząsając. Na koniec odcedzamy miksturę.

Jakie są zalety stosowania oleju marchewkowego?

Mikstura dostarczy nam wszystkich cennych składników, w jakie obfituje marchew, m.in. witaminy A, C, E oraz F, a także witamin z grupy B. Będzie też cennym źródłem żelaza, miedzi, wapnia i kwasów tłuszczowych.

Dzięki regularnemu stosowaniu oleju skóra będzie wyglądała, jakby była lekko opalona. Poradzi on sobie także z rozszerzonymi naczyniami. Buzia nabiera kolorów i twoja cera wygląda, jakby była pięknie muśnięta słońcem. Marchewka w tej formie zadziała też jak środek przeciwzapalny i przeciwalergiczny.

Po więcej pomysłów na włączenie marchewki do diety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. wyjątkowy przepis na marchewkowe kotlety , a także niezawodną recepturę na pyszny i rozgrzewający krem z marchwi i imbiru .

Pyszny i zdrowy sok marchewkowy
Pyszny i zdrowy sok marchewkowy

Źródło zdjęcia: canva/Amguy Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieceinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy