Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić złociste placki ziemniaczane, które nie ściemnieją? Zdradzamy najlepszy przepis
canva/bhofack2

Jak zrobić złociste placki ziemniaczane, które nie ściemnieją? Zdradzamy najlepszy przepis

5 kwietnia 2022

Placki ziemniaczane lubi wielu smakoszy. Specjał ten najlepiej smakuje wtedy, gdy jest chrupiący i lekki, a ziemniaki mają atrakcyjny, jasnożółty i delikatnie zbrązowiony od smażenia kolor. Wystarczy ścierać ziemniaki do miski z cebulą i na bieżąco łączyć oba warzywa, by masa nie ściemniała. Sprawdźcie nasz patent koniecznie.

Choć placki ziemniaczane przygotowujemy często, potrafią nastręczyć trudności. Pewnie nie raz zdarzyło wam się, że masa ściemniała przed smażeniem. Okazuje się, że tego problemu można łatwo uniknąć, systematycznie mieszając ścierane ziemniaki z cebulą. Wypróbujcie ten patent, a placuszki zachwycą was wyglądem.

Przepis na wyborne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 czubata łyżka mąki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Możemy ją też zblendować. Do miski z warzywem ścierany obrane i umyte ziemniaki. Po każdej rozdrobnionej sztuce mieszamy masę, by uchronić pulpę przed ciemnieniem.

Starte produkty odstawiamy na 10 minut, a następnie odciskamy je z płynu. Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka. Wsypujemy także mąkę i dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy patelnią i wlewamy na nią porcję oleju.

Przy pomocy łyżki formujemy spore placki i smażymy je na średnim ogniu. Chcemy, by się ładnie zrumieniły i dobrze usmażyły w środku. Przed podaniem osuszamy je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Po inne przepisy na placki ziemniaczane zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na ten rarytas z dodatkiem sera i pieczarek . Ten natomiast zawiera niezawodny sposób na uzyskanie placków o niezwykle kremowej konsystenc ji.

Placki ziemniaczane nie ściemnieją, gdy będziecie mieszać ziemniaki z cebulą
Placki ziemniaczane nie ściemnieją, gdy będziecie mieszać ziemniaki z cebulą

Źródło zdjęcia: canva/fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy