Smakosze.pl Porady Jakich potraw nie powinno podgrzewać się w mikrofalówce? Lepiej mieć świadomość
canva/DonNichols, Getty Images Signature

Jakich potraw nie powinno podgrzewać się w mikrofalówce? Lepiej mieć świadomość

30 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Mikrofalówka jest wyjątkowo wygodnym urządzeniem, które ułatwia codzienną pracę w kuchni. Warto jednak zapoznać się z listą produktów, których nie należy w niej podgrzewać. Należą do niej mięso, jajka, metalowe przedmioty czy suszone owoce. Włożenie ich do urządzenia i włączenie mocy może skończyć się katastrofą.

Mikrofalówka jest świetnym rozwiązaniem dla osób ceniących sobie szybkie tempo podgrzewania, wygodę oraz oszczędność czasu. Wystarczy bowiem włożyć do jej wnętrza jedzenie, włączyć ją i po kilku minutach żywność jest gorąca.

Przy okazji należy jednak zachować zasady bezpieczeństwa, bez których wykorzystywanie mikrofalówki jest nie tylko mało wygodne, lecz również niebezpieczne. Niżej zebraliśmy najważniejsze przykłady.

Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?

Bez wątpienia wszelka żywność zapakowana lub owiniętą w aluminium bądź folię aluminiową, nie powinna znaleźć się w środku mikrofalówki. Podgrzewanie aluminium falami elektromagnetycznymi doprowadza do wyładowań elektrycznych i może wywołać pożar.

Dlatego za każdym razem, gdy grzejesz w mikrofali gotowe dania, upewnij się, że nie są opakowane w aluminium. Inaczej nie tylko zniszczysz jedzenie, lecz możesz spowodować kuchenną katastrofę.

Winogrona i suszone owoce

W przypadku winogron istnieje bardzo duża szansa, że po ogrzewaniu ich w mikrofali, dojdzie do wybuchów. Następnie ścianki urządzenia pokryją się gorącą warstwą owoców, która jest bardzo trudna w oczyszczeniu.

Suszone owoce, podobnie jak winogrona, ulegają w mikrofalówce eksplozjom z powodu dużego ciśnienia w ich wnętrzu. W efekcie czego całe urządzenie mocno się brudzi, co kosztuje dodatkowe godziny przy sprzątaniu.

Ostra papryczka

Bardzo interesującym przypadkiem są ostre papryczki. Gotowanie ich w mikrofalówce uwalnia z ich wnętrza kapsaicynę, która odpowiada za ostrość i drażniące działanie warzywa.

Substancja ta dalej przedostaje się do powietrza, które po otwarciu drzwiczek bucha w twarz. Wdychanie oparów powoduje silne łzawienie, duszności i ból. Lepiej więc gotować je w klasyczny sposób.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.

Podgrzewanie kurczaka w mikrofalówce

Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl; prorankingi

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy