Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak gołąbków?
Gołąbki są daniem, które wymaga odrobinę wysiłku podczas przygotowywania - jednak smak, jaki dzięki temu można poczuć, całkowicie wynagradza włożoną w gotowanie pracę . Ważnym elementem budującym smak są przyprawy. Jakie najlepiej pasują do gołąbków?
W każdym domu można znaleźć zupełnie różne receptury, które korzystają z często zupełnie innych składników. Najczęściej dyskusji podlegają właśnie przyprawy, gdyż każdemu smakują inne rzeczy. Niżej zdradzamy, które przyprawy najbardziej podkreślają smak gołąbków.
Czym doprawić gołąbki?
Oczywiście podstawą jest pieprz i sól, które znaleźć można w praktycznie każdym wytrawnym daniu. Innymi bardzo popularnymi i sprawdzonymi przyprawami są tymianek, papryka chili, słodka papryka, majeranek, oregano oraz zioła prowansalskie.
Jeśli masz ochotę na bardziej zmodyfikowane gołąbki i chcesz poeksperymentować w kuchni, możesz przetestować niekonwencjonalne dodatki. Do gołąbków pasują suszona cebula, czosnek niedźwiedzi, curry, wędzona papryka, czosnek granulowany i gałka muszkatołowa.
Nie dodawaj wszystkich powyższych przypraw na raz - wybierz kilka z nich i zbuduj z nich kompozycję smakową. Jeśli będzie ci smakowała, dopraw nią gołąbki, a twoi domownicy nie będą mogli się powstrzymać i szybko nałożą sobie dokładkę.
Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.
Przepis na szybkie gołąbki
Składniki:
-
1 kilogram mięsa mielonego wieprzowego
-
2 szklanki gotowanego na twardo ryżu
-
2 cebule
-
50 gramów posiekanej natki pietruszki
-
5 łyżek tartej bułki
-
2 łyżki oleju
-
sól
-
czosnek granulowany
-
papryka wędzona
-
pieprz
-
5 łyżek przecieru pomidorowego
-
2 szklanki bulionu wołowo-drobiowego
-
kapusta
Z kapusty oberwij wierzchnie liście i wykrój głąb. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i włóż do niej całą kapustę. Gdy liście odpowiednio zmiękną, odrywaj je. Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę. Zeszklij ją na oleju, aż zmięknie.
Do miski włóż podsmażoną cebulę, mięso, ryż, tartą bułkę, natkę pietruszki, sól, czosnek granulowany, paprykę wędzoną oraz pieprz. Mieszaj masę mięsną do momentu, gdy stanie się gładka i jednolita. Na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawiń tak, aby uzyskać zgrabne gołąbki.
Kilka liści połóż na dnie dużego garnka. Ułóż na nich gołąbki. W ymieszaj przecier pomidorowy z bulionem, mąką solą i pieprzem. Zalej nim gołąbki. Gotuj całość przez około godzinę na średnim ogniu. Możesz upiec je również w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło: Nataly Hanin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl