Smakosze.pl Produkty Jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Wiele osób nawet nie słyszało o tym gatunku
Fot. Canva/paulbrady

Jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Wiele osób nawet nie słyszało o tym gatunku

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

O tym, że ryby są zdrowe, wiadomo nie od dziś. Istnieje jednak ryba, która jest pomijana, pomimo że zawiera wiele cennych witamin i substancji spożywczych. Poznaj jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, a następnie włącz ją do swojej diety. A może już znasz jej zalety?

Ryby w diecie muszą być

Ryby , jak powszechnie wiadomo, bogate są w cenne kwasy Omega-3, ale także w witaminy . W diecie powinny pojawiać się jak najczęściej, choć specjaliści wskazują, że powinniśmy jeść je na obiad przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Choć ryba nie należy do najtańszych produktów, warto sobie od czasu do czasu wydać nieco więcej pieniędzy i podać ją na obiad. Najlepiej, gdyby był to miętus, czyli jedna z najzdrowszych, a przy tym najsmaczniejszych polskich ryb. O tym, dlaczego jest najzdrowsza, dowiesz się z dalszej części artykułu.

mię tus.jpg
Fot. Canva/ventdusud

Dlaczego jest aż tak zdrowa?

Miętus należy do grupy najzdrowszych ryb, ponieważ w jego składzie znajduje się wiele cennych witamin. Tylko w 100 gramach ryby znajduje się aż 19 gramów czystego białka oraz witaminy z grup B, D, E.

Witaminy to jednak nie wszystko. W miętusie swoje miejsce znalazły także cenne pierwiastki. Między innymi selen, który chroni komórki nerwowe i komórki mięśnia sercowego, a także cynk, który reguluje ciśnienie krwi i zapobiega żylakom. Oprócz tych dwóch w rybie znalazł się także potas oraz żelazo. Właśnie ten skład sprawia, że miętus jest bardzo zdrowy.

Jak przygotować miętusa?

Aby tych cennych witamin oraz pierwiastków w rybie zostało jak najwięcej, należy odpowiednio ją przygotować. Dlatego klasyczne smażenie warto zastąpić pieczeniem lub gotowaniem.

Miętus przygotowany tą metodą nie tylko lepiej smakuje, ale jest także zdrowy. Pamiętaj także, że podczas smażenia każdej ryby, pozbawiasz ją cennych kwasów Omegą-3, dlatego postaw na zdrowsze sposoby przygotowania. Sprawdź, czego unikać podczas jedzenia czereśni oraz poznaj idealny napój na letnie upały .

ryba.jpg
Fot. Canva/oksanashufrych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy