Smakosze.pl Produkty Jest tania i smaczna, ale czy zdrowa? Musisz to wiedzieć o wątróbce
canva/Studioimagen73

Jest tania i smaczna, ale czy zdrowa? Musisz to wiedzieć o wątróbce

23 marca 2023

Wątróbka należy do ulubionych podrobów. Jest nie tylko tania i łatwo dostępna, ale też bardzo smaczna. Niektórzy jednak zastanawiają się, czy jej jedzenie wyjdzie nam na zdrowie. Warto też wiedzieć, jak często można ją spożywać.

Wątróbka obfituje w dobroczynne pierwiastki i witaminy

Pierwszą z zalet częstego spożywania wątróbki jest wysoka zawartość witamin z grupy B , a wśród nich także trudnodostępnej witaminy B12, którą osoby niespożywające mięsa muszą suplementować. Podroby te są też dobrym źródłem witaminy A, D oraz K.

Choć wątróbka smakiem nie wszystkich zachwyci, ilością żelaza czy cynku - które w wątróbce znajdziemy sporo - już tak. Zaledwie 100 g podrobów wystarczy, by w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dorosłego mężczyzny. Ta sama ilość dostarczy nam też 30% dobowej dawki cynku.

Wykryto niebezpieczną partię nabiału. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Jak często można spożywać wątróbkę?

Choć wątróbka obfituje w cenne składniki odżywcze, nadmiar niektórych z nich może być równie niebezpieczny, co niedobory. Zawarta w podrobach witamina A serwowana w zbyt dużych ilościach może szkodzić zdrowiu.

Z tego względu eksperci do spraw żywienia zalecają ograniczenie spożywania wątróbki do 1-2 porcji w tygodniu. Nie powinno to być więcej niż 250 g wątróbki tygodniowo.

Jak podać wątróbkę?

Podroby charakteryzujące się dość gorzkim smakiem, który nie każdemu pasuje, można przyrządzić na patelni z dodatkiem cebulki i owoców np. jabłek czy gruszek. Niektórzy też wzbogacają w podroby pasztety mięsne podawane ze świeżym pieczywem.

Polecamy zapoznanie się z naszym poradnikiem dotyczącym przyrządzania wątróbki z patelni - pomoże wam przyrządzić miękkie i smakowite kawałki podrobów. Być może też zainteresuje was niesamowicie prosta receptura na aromatyczny pasztet z wątróbki indyczej .

Wątróbka jest zdrowa.png
canva/arfo
Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Biszkopt opada po upieczeniu? 1 trick z piekarnikiem i raz na zawsze zapomnisz o problemie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy