Jest tania i wartościowa, a jemy ją tak rzadko. Dietetyk uznał ją za najzdrowsze danie kuchni polskiej
Fasolka po bretońsku, zdaniem dietetyka, jest najzdrowszym daniem polskiej kuchni. Tradycyjna potrawa na bazie białej fasoli i pomidorów dostarcza nam wielu cennych związków odżywczych. Będzie również lekkostrawna, kiedy przygotujemy ją w odpowiedni sposób.
Fasolka po bretońsku. Kultowe danie pełne witamin
Fasolkę po bretońsku przygotujemy z białej fasoli, pomidorów i małego kawałka kiełbasy. Dodajmy do niej również cebulę i czosnek, a będzie przepyszna. Fasolkę przygotujmy na niewielkiej ilości oleju i mięsa. Wtedy będzie lekka i pełnowartościowa.
Dr Bartek Kulczyński jest popularnym dietetykiem, który ma swój kanał na YouTube. Ostatnio wytłumaczył, dlaczego warto włączyć fasolkę po bretońsku do diety. Danie jest jednym z lepszych i zdrowszych propozycji obiadowych.
Fasolka po bretońsku zawiera wiele cennych składników odżywczych. Będzie lekkostrawna, jeśli strączki przygotujemy w odpowiedni sposób. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Dlaczego warto jeść fasolkę po bretońsku? Dietetyk wyjaśnia
Fasolka po bretońsku jest bogatym źródłem likopenu, magnezu i potasu. Likopen znajduje się we wszystkich, czerwonych warzywach, w tym w pomidorach, z których przygotowany jest sos do potrawy.
Sama fasola zawiera duże ilości białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Fasolka po bretońsku jest jednym z dań, które wykazują pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Związki zawarte w potrawie wzmacniają cały układ nerwowy, pamięć, koncentrację. Regulują produkcję i ciśnienie krwi, a także pracę serca. Wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie oraz wzmacniają kości i zęby.
Jak przygotować fasolę, żeby była lekkostrawna?
Fasolę do fasolki po bretońsku wsyp do pojemnika, zalej zimną wodą. Wsyp łyżeczkę kminku i odstaw na całą noc. Następnego dnia opłucz nasiona pod bieżącą wodą i ugotuj. To najlepszy sposób na przygotowanie białej fasoli.
Moczenie w wodzie i kminek sprawią, że strączki nie będą już miały wzdymających właściwości. Gotowa fasolka po bretońsku będzie lekkostrawna i pyszna.
Smakuje jak łosoś, a jest o wiele tańsza . Koniecznie przygotuj ją na obiad. W tym artykule dowiesz się, czy wątróbka smażona jest zdrowa.