Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jest tania i smaczna, ale czy zdrowa? Musisz to wiedzieć o wątróbce

Jest tania i smaczna, ale czy zdrowa? Musisz to wiedzieć o wątróbce

Wątróbka w diecie
canva/Studioimagen73

Wątróbka należy do ulubionych podrobów. Jest nie tylko tania i łatwo dostępna, ale też bardzo smaczna. Niektórzy jednak zastanawiają się, czy jej jedzenie wyjdzie nam na zdrowie. Warto też wiedzieć, jak często można ją spożywać. 
 

Wątróbka obfituje w dobroczynne pierwiastki i witaminy

Pierwszą z zalet częstego spożywania wątróbki jest wysoka zawartość witamin z grupy B, a wśród nich także trudnodostępnej witaminy B12, którą osoby niespożywające mięsa muszą suplementować. Podroby te są też dobrym źródłem witaminy A, D oraz K.

Choć wątróbka smakiem nie wszystkich zachwyci, ilością żelaza czy cynku - które w wątróbce znajdziemy sporo - już tak. Zaledwie 100 g podrobów wystarczy, by w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dorosłego mężczyzny. Ta sama ilość dostarczy nam też 30% dobowej dawki cynku.

Wykryto niebezpieczną partię nabiału. Pod żadnym pozorem jej nie jedz

Jak często można spożywać wątróbkę?

Choć wątróbka obfituje w cenne składniki odżywcze, nadmiar niektórych z nich może być równie niebezpieczny, co niedobory. Zawarta w podrobach witamina A serwowana w zbyt dużych ilościach może szkodzić zdrowiu. 

Z tego względu eksperci do spraw żywienia zalecają ograniczenie spożywania wątróbki do 1-2 porcji w tygodniu. Nie powinno to być więcej niż 250 g wątróbki tygodniowo. 

Jak podać wątróbkę?

Podroby charakteryzujące się dość gorzkim smakiem, który nie każdemu pasuje, można przyrządzić na patelni z dodatkiem cebulki i owoców np. jabłek czy gruszek. Niektórzy też wzbogacają w podroby pasztety mięsne podawane ze świeżym pieczywem.

Polecamy zapoznanie się z naszym poradnikiem dotyczącym przyrządzania wątróbki z patelni - pomoże wam przyrządzić miękkie i smakowite kawałki podrobów. Być może też zainteresuje was niesamowicie prosta receptura na aromatyczny pasztet z wątróbki indyczej.

Wątróbka jest zdrowa.png
canva/arfo