Smakosze.pl

camva/Seqoya

Smakuje jak łosoś, a jest tańszy i zdrowy. Możesz spokojnie podać rodzinie

22 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Niestety cena świeżej lub wędzonej ryby pozostawia wiele do życzenia. Mało kto wie, że doskonałą alternatywą jest pstrąg tęczowy. Wygląda i smakuje jak łosoś, jest o wiele tańszy i zawiera podobne wartości odżywcze.

Pstrąg tęczowy. Pyszna alternatywa dla łososia

Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, jest rybą, którą kupimy w każdym sklepie i większym markecie. Ryba wygląda i smakuje jak łosoś, jednak jest od niego o wiele tańsza. 100 g świeżego fileta z pstrąga w sieci sklepów Aldi kosztuje 4,69 zł. Dla porównania, w tym samym sklepie za 100 g łososia zapłacimy prawie 10 zł.

Ceny w innych sklepach kształtują się bardzo podobnie. Filety z pstrąga tęczowego możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest pieczenie. Pieczona ryba podana z warzywami smakuje obłędnie. 

Pstrąg łososiowy, podobnie jak łosoś, jest bogaty w kwasy omega- 3 i omega- 6. Regularne jedzenie ryby ma nieoceniony wpływ na pracę całego organizmu. Pstrąg zalecany jest również dla kobiet w ciąży i dzieci.

 

zupa krem z zielonej części pora

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto włączyć pstrąga tęczowego do diety?

Pstrąg tęczowy jest bardzo zdrową rybą słodkowodną. Smakuje i wygląda jak łosoś i podobnie jak on, jest bogatym źródłem kwasów omega- 3, omega- 6 i wielu cennych witamin i minerałów, w tym potasu, żelaza i witamin z grupy B.

Już dwie porcje pstrąga tygodniowo uzupełniają zapotrzebowanie na wyżej wymienione kwasy. Pstrąg łososiowy, w odróżnieniu od innych ryb, nie kumuluje w sobie toksyn i rtęci. Może być więc spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci.

Regularne jedzenie ryb bogatych w kwasy omega- 3 i omega-3 zapobiega powstawaniom chorób serca i układu naczyniowego. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu. Wzmacnia pamięć, koncentrację, wzrok, układ odpornościowy, a to tylko niektóre z zalet.

Propozycje przyrządzenia filetów z pstrąga tęczowego

Pstrąg tęczowy smakuje obłędnie z piekarnika. Wystarczy, że oprószysz filet solą, pieprzem, natką pietruszki i wstawisz do lodówki na godzinę. Po tym czasie filet połóż na blaszce i poukładaj na nim niewielkie kawałki masła wymieszanego z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Piecz około 13 minut w 200 stopniach C.

Pstrąga możesz również usmażyć. Filet oprósz solą, pieprzem i natrzyj sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie obtocz rybę w mące i usmaż na maśle klarowanym na złoty kolor.

Pstrąga tęczowego podaj z bukietem warzyw. Najlepiej sprawdzą się warzywa pieczone, grillowane lub gotowane na parze. Świetnym połączeniem są także lekkie surówki, bataty, ziemniaki gotowane.

Uwielbiasz makrelę? tylko jeden gatunek tej ryby jest zdrowy. Inne gromadzą rtęć. Dietetyk bije na alarm . Kupuj świadomie. Zrezygnuj z kupowania pangi. To najgorsza z ryb, jakie są dostępne na rynku. W tym artykule dowiesz się, dlaczego lepiej jej nie jeść.

pstrąg tęczowy.jpg
canva/alisafarov
kotlety pieczone z serem i pieczarkami

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis

CZYTAJ DALEJ
żurek wielkanocny z białą kiełbasą

Do żurku dodajesz surową czy parzoną białą kiełbasę? 1 wybór jest o niebo lepszy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Czytaj więcej >

Produkty

Zakupy spożywcze online – idealne rozwiązanie dla osób, którym wiecznie brakuje czasu!
Czytaj więcej >

Produkty

Miej się na baczności. Ta partia jaj jest niebezpieczna. Wykryto w niej groźną bakterię
Czytaj więcej >

Produkty

Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity
Czytaj więcej >

Produkty

W centrum Warszawy ruszył wielki hipermarket. Będą ciekawe rozwiązania dla klientów
Czytaj więcej >

Produkty

Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeść
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >