Smakuje jak łosoś, a jest tańszy i zdrowy. Możesz spokojnie podać rodzinie
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Niestety cena świeżej lub wędzonej ryby pozostawia wiele do życzenia. Mało kto wie, że doskonałą alternatywą jest pstrąg tęczowy. Wygląda i smakuje jak łosoś, jest o wiele tańszy i zawiera podobne wartości odżywcze.
Pstrąg tęczowy. Pyszna alternatywa dla łososia
Pstrąg tęczowy, inaczej łososiowy, jest rybą, którą kupimy w każdym sklepie i większym markecie. Ryba wygląda i smakuje jak łosoś, jednak jest od niego o wiele tańsza. 100 g świeżego fileta z pstrąga w sieci sklepów Aldi kosztuje 4,69 zł. Dla porównania, w tym samym sklepie za 100 g łososia zapłacimy prawie 10 zł.
Ceny w innych sklepach kształtują się bardzo podobnie. Filety z pstrąga tęczowego możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest pieczenie. Pieczona ryba podana z warzywami smakuje obłędnie.
Pstrąg łososiowy, podobnie jak łosoś, jest bogaty w kwasy omega- 3 i omega- 6. Regularne jedzenie ryby ma nieoceniony wpływ na pracę całego organizmu. Pstrąg zalecany jest również dla kobiet w ciąży i dzieci.
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie
Dlaczego warto włączyć pstrąga tęczowego do diety?
Pstrąg tęczowy jest bardzo zdrową rybą słodkowodną. Smakuje i wygląda jak łosoś i podobnie jak on, jest bogatym źródłem kwasów omega- 3, omega- 6 i wielu cennych witamin i minerałów, w tym potasu, żelaza i witamin z grupy B.
Już dwie porcje pstrąga tygodniowo uzupełniają zapotrzebowanie na wyżej wymienione kwasy. Pstrąg łososiowy, w odróżnieniu od innych ryb, nie kumuluje w sobie toksyn i rtęci. Może być więc spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci.
Regularne jedzenie ryb bogatych w kwasy omega- 3 i omega-3 zapobiega powstawaniom chorób serca i układu naczyniowego. Reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu. Wzmacnia pamięć, koncentrację, wzrok, układ odpornościowy, a to tylko niektóre z zalet.
Propozycje przyrządzenia filetów z pstrąga tęczowego
Pstrąg tęczowy smakuje obłędnie z piekarnika. Wystarczy, że oprószysz filet solą, pieprzem, natką pietruszki i wstawisz do lodówki na godzinę. Po tym czasie filet połóż na blaszce i poukładaj na nim niewielkie kawałki masła wymieszanego z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Piecz około 13 minut w 200 stopniach C.
Pstrąga możesz również usmażyć. Filet oprósz solą, pieprzem i natrzyj sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie obtocz rybę w mące i usmaż na maśle klarowanym na złoty kolor.
Pstrąga tęczowego podaj z bukietem warzyw. Najlepiej sprawdzą się warzywa pieczone, grillowane lub gotowane na parze. Świetnym połączeniem są także lekkie surówki, bataty, ziemniaki gotowane.
Uwielbiasz makrelę? tylko jeden gatunek tej ryby jest zdrowy. Inne gromadzą rtęć. Dietetyk bije na alarm. Kupuj świadomie. Zrezygnuj z kupowania pangi. To najgorsza z ryb, jakie są dostępne na rynku. W tym artykule dowiesz się, dlaczego lepiej jej nie jeść.