Smakosze.pl Przepisy Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji
canva/arfo; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

5 grudnia 2021

Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.

Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak , który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie , którego z pewnością warto spróbować.

Przepis na kapustę z grzybami siostry Anastazji

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 60 g suszonych grzybów

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 nieduża cebula

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Gotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej. Grzyby namaczamy, a dnia następnego wyjmujemy je z wody i kroimy na cienkie paseczki. Kapustę szatkujemy i gotujemy w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez około 15 minut.

Cebulę obieramy, siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy.

Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie — nie odlewając wody — tłuczemy tak, aby pozostały drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy z ugotowaną kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wskazówka: Aby kapusta wyszła bardziej aromatyczna, do jej gotowania dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Doskonale podkreślą smak tego dania.

Kiszona kapusta z grzybami
Kiszona kapusta z grzybami dobrze komponuje się także z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy