Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji
Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę.
Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak , który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie , którego z pewnością warto spróbować.
Przepis na kapustę z grzybami siostry Anastazji
Składniki:
-
1,5 kg kiszonej kapusty
-
60 g suszonych grzybów
-
2 średnie ziemniaki
-
1 nieduża cebula
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Gotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej. Grzyby namaczamy, a dnia następnego wyjmujemy je z wody i kroimy na cienkie paseczki. Kapustę szatkujemy i gotujemy w garnku z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez około 15 minut.
Cebulę obieramy, siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut na niezbyt dużym ogniu. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy.
Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie — nie odlewając wody — tłuczemy tak, aby pozostały drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy z ugotowaną kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wskazówka: Aby kapusta wyszła bardziej aromatyczna, do jej gotowania dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Doskonale podkreślą smak tego dania.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: siostra-anastazja