Smakosze.pl Przepisy Kładę mięso na kapuście i przykrywam pierzynką z sera i dodatków. Znika chwilę po upieczeniu
YouTube/@leckerschnell

Kładę mięso na kapuście i przykrywam pierzynką z sera i dodatków. Znika chwilę po upieczeniu

24 stycznia 2024

Mięso i kapusta to dobre połączenie na obiad. Takie zapiekane danie pod smakowitą pierzynką będzie smakować całej rodzinie. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz posiłek, że palce lizać.

Mięso i kapusta na rodzinny obiad

Zwykle, jeśli myślimy o mięsie i kapuście, to przed oczami stają nam gołąbki . Często robiłam je na obiad. Jednak teraz inaczej łączę mięso z kapustą. Robię to pyszne danie, które zapiekam, a pierzynka z sera i pomidorów dopełnia całości.

Polecam prosty przepis dzięki, któremu przyrządzisz zapiekane danie dla całej rodziny. Dokładki będą koniecznością, a mięso z kapustą szybko znikną z talerzy . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

obiad
YouTube/@leckerschnell
Na ciasto francuskie kładę śmietanę oraz owoce i zawijam. Słodziutki, łatwy deser

Jak zrobić mięso na kapuście pod serową pierzynką?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 główka kapusty
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz słodka papryka
  • 2 pomidory
  • 3 łyżeczki musztardy
  • koperek

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kapusty w plastry. Dopraw ją solą, a pierś z kurczaka przekrój wszerz na dość cienkie plastry . Lekko rozbij i posyp solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszaj jogurt ze śmietaną i posmaruj nim plastry kapusty.

Ułóż na nich pierś z kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz 40 minut. W tym czasie wymieszaj śmietanę, musztardę i jogurt. Dodaj posiekany koperek i po wyjęciu dania z piekarnika, posmaruj sosem mięso i ułóż pokrojone pomidory. Przykryj papierem do pieczenia. Wstaw znów do piekarnika na około 15 minut.

Smaczne danie z piekarnika

Po wyjęciu dania z piekarnika posyp je startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Po upływie tego czasu, mięso z kapustą i apetyczną kołderką jest już gotowe do podania. Wyróżnia się soczystością, znakomitym smakiem, a wszystko to pod kremową kołderką.

Taki obiad będzie smakował małym i dużym smakoszom. Warto przyrządzić tę potrawę, bo robi się ją w prosty sposób, a efekt jest znakomity. Taki posiłek zaspokoi nawet największy głód. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kawę, która odchudza. Radziliśmy, jak przygotować surówkę o wyrazistym  smaku do obiadu.

obiad
YouTube/@leckerschnell

Źródło: YouTube/@leckerschnell

Zdjęcia: screen YouTube/@leckerschnell

Klopsiki zalewam nietuzinkowym sosem. Ten pyszny obiad każdy zajada ze smakiem
Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy