Kluczowe zasady przygotowań do świąt Bożego Narodzenia według siostry Anastazji
Święta coraz bliżej. Najlepsze przepisy jednak nie pomogą, gdy do przyrządzania dań zabierzecie się bez znajomości podstaw kulinariów. Na szczęście niezawodnymi radami posłuży nam siostra Anastazja, która niedawno na swoim blogu zdradziła kilka patentów, które pomogą przygotować świąteczne spotkanie.
Siostra Anastazja słynie z pysznych przepisów, które skradły serca wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć recepturę na świąteczny makowiec czy pierogi z kapustą. Tym razem specjalnie dla was zebraliśmy rady, dzięki, którym wasze świąteczne dania będą niezapomniane.
Rady dotyczące produktów
Pierwszą i najważniejszą radą płynącą od siostry Anastazji jest skoncentrowanie się na jakości produktów. Jeśli kupujemy ryby — wybierajmy świeże, naturalnie pachnące i wyglądające charakterystycznie dla danego gatunku.
Gdy decydujemy się na zakup mięsa, zwróćmy uwagę na kolor produktu — on będzie świadczył o złym lub dobrym stanie mięsa. Siostra przypomina, że świeże mięso wołowe charakteryzuje się żywym, czerwonym kolorem, wieprzowina ma barwę różową, cielęcina i kurczak są bladoróżowe, a indyk – lekko siny.
Siostra radzi również, by z uwagą kupować jaja do wypieków i wybierać jedynie egzemplarze o nieuszkodzonych skorupkach. Najlepiej, jeśli będą z dobrej hodowli. Zaleca też, by umyć je przed użyciem i wbijać pojedynczo do osobnego naczynia. Dzięki temu w daniu nie wyląduje zepsuty produkt.
Wskazówki cenne w kuchni
Przygotowanie ciast jest ważnym elementem świąt. W tym zakresie siostra Anastazja tez wskazała kilka istotnych aspektów. Jednym z nich jest pieczenie sernika. Według siostry ciasto powinno pozostać w wyłączonym piecu i studzić się przy uchylonych drzwiczkach. To uchroni wypiek przed opadnięciem.
Siostra przypomina też, że każdy piekarnik jest inny, dlatego też temperaturę pieczenia i czas jego trwania należy samodzielnie dobierać. Do podsmażania produktów zaleca też używanie klarowanego masła — jest bezpieczniejsze dla zdrowia od zwykłego. Zdrowszy jest tylko olej rzepakowy, ale nie zastąpi on maślanego posmaku niezbędnego w niektórych wypiekach.
Źródło zdjęcia: canva/tashka2000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: siostra-anastazja