Smakosze.pl Przepisy Kotlet z wołowiny. Pyszna propozycja obiadowa
canva/zia_shusha

Kotlet z wołowiny. Pyszna propozycja obiadowa

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlet wołowy to świetny pomysł na obiad. Grillowane mięso czerwone smakuje doskonale, jest soczyste w środku i bardzo aromatyczne. Kotlety wołowe przygotujesz w prosty sposób z łopatki wołowej. Poznaj przepis na obłędny kotlet wołowy, lepszy niż tradycyjne mielone.

Kotlety z wołowiny są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Grillowane na patelni grillowej są soczyste w środku i doskonałe w smaku. Kotlety wołowe podaj z ziemniakami pieczonymi z ziołami lub puree. Przygotuj również surówkę z pomidorów, warzywa blanszowane, szparagi lub buraki z chrzanem , a stworzysz doskonały obiad dla całej rodziny.

Najsmaczniejsze kotlety wołowe uzyskasz, kiedy samodzielnie zmielisz kawałek świeżej wołowiny bez kości, np. łopatki wołowej. Świeża łopatka musi mieć ładny, różowy kolor i mieć delikatne przerosty z tłuszczu, które są doskonałym nośnikiem smaku. Gotowe mięso mielone wołowe nie będzie miało już tak wyraźnego aromatu.

Jeśli masz ochotę na duszoną wołowinę- tu poznasz przepis na ragout wołowe , czyli duszoną w winie i sosie własnym wołowinę o zniewalającym smaku i aromacie.

Przepis na kotlet z wołowiny

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g łopatki wołowej

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlet wołowy?

Łopatkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, następnie przełóż do szklanej miski i wyrabiaj ręcznie przez chwilę, aby je spulchnić. Na tarce zetrzyj cebulę, posiekaj drobno ząbki czosnku.

Cebulę i czosnek dodaj do mięsa, wbij jajko, wsyp zioła prowansalskie, sól, pieprz, całość dokładnie wyrób ręcznie do połączenia się składników , odstaw na 5 minut, aby mięso odpoczęło.

Smażenie kotletów wołowych na patelni grillowej

Źródło zdjęcia: canva/ iskrinka74 Z mięsa uformuj kotlety, następnie r ozgrzej patelnię grillową z niewielką ilością oleju, smaż kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy