Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak
Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy.
Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami.
My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Przepis na purée ziemniaczane z dodatkiem chrzanu
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
3/4 szklanki mleka
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka tartego chrzanu (lub wg upodobania więcej)
-
sól
Przygotowanie purée ziemniaczanego
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz na małym ogniu.
Do ziemniaków dodaj mleko, masło i chrzan. Zmiksuj je na jednolitą masę przy użyciu blendera. Dopraw do smaku.
Wskazówka:
Ziemniaki możesz też najpierw wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, a potem wymieszać z pozostałymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puree Gordona Ramsaya , a także na puree z dodatkiem brokułów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
-
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: przyslijprzepis