Smakosze.pl Przepisy Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

18 kwietnia 2024

Z nadejściem wiosny częściej sięgam po surówki. Ostatnio robię pyszną surówkę z zaledwie 3 składników, które kroję. Inne produkty dokładam do tej smacznej przekąski. Takiej na mieście nie dostaniecie.

Wiosenna surówka kusi smakiem

Zima za nami, dlatego zapominam o tłustych potrawach i wybieram pyszne surówki . Jedna z nich jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Kroję rzodkiewki, jajka i szczypiorek. Do tych składników dodaję sałatę, kukurydzę z puszki i robię apetyczny sos.

Raz- dwa wiosenna surówka jest gotowa. Pyszna, lekka i dużo lepsza niż z restauracji, szybko trafia na mój stół. Jest idealna na drugie śniadanie lub na kolację. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

surówka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy

Jak zrobić wiosenną surówkę?

Składniki:

  • 4 jajka
  • sałata
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki zacznij od pokrojenia jajek, rzodkiewek i szczypiorku. Składniki przełóż do miski, dodaj do nich kukurydzę z puszki i porwane liscie sałaty . Teraz zrób sos z majonezu i jogurtu naturalnego.

Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszaj, a sos wlej do surówki. Wymieszaj ją, a przed podaniem możesz ją schłodzić w lodówce. Podawaj ze świeżym pieczywem lub tostami.

Surówka pełna witamin

Tę wiosenną surówką przygotujesz szybko i zjesz ze smakiem. Danie pełne jest między innymi rzodkiewki, która dostarczy niezłej porcji witamin : C, K i z grupy B . Warto wiedzieć, że jedzenie rzodkiewki doskonale wpływa na układ trawienny. Dlatego dodaj ją do tej wiosennej surówki.

Gwarantuję, że ta szybka przekąska będzie smakować całej rodzinie. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa. Przygotuj ją jako dla domowników. Z pewnością docenią smak tej wiosennej surówki. Sprawdzaliśmy, ile chemii kryje się w wielkanocnych produktach. Polecaliśmy przydatną sztuczkę z jajkiem na Wielkanoc.

surówka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody

Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody

Robię te wytrawne roladki, gdy nie mam pomysłu na obiad. Największe wrażenie robi składnik, w który zawijam farsz
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy